fbpx

Світ закриває море для суден Росії через вторгнення в Україну

Міністр транспорту Канади Омар Альгабра заявив, що Росія має відповідати за вторгнення в Україну, і Канада продовжить вживати каральних заходів, про що написав у Twitter: “Росія має бути притягнута до відповідальності за вторгнення до України. Сьогодні ми вживаємо заходів щодо закриття канадських вод та портів для суден, що належать Росії та зареєстровані в Росії. Ми продовжуватимемо діяти на підтримку України”. Заборона набуде чинності цього тижня через розпорядження, видані відповідно до Закону про спеціальні економічні заходи.

Міністр транспорту Великої Британії Грант Шеппс опублікував у Twitter розпорядження про закриття портів для російських суден через агресію Росії щодо України.

«Морський сектор є основоположним для міжнародної торгівлі, і ми повинні відігравати свою роль в обмеженні економічних інтересів Росії. За таких обставин Департамент транспорту вважає не доцільним, щоб російські судна продовжували заходити до портів Великобританії», — ідеться в документі.

Обмеження поширюються на судна, які перебувають у володінні, під контролем або у фрахті будь-якої особи, що пов’язана з РФ, ходять під російським прапором, зареєстровані в РФ.

«Данська судноплавна компанія Maersk зупиняє всі контейнерні перевезення до Росії та з неї. Виключенням будуть тільки харчі, ліки й гуманітарні вантажі. Раніше аналогічне рішення ухвалили сінгапурська Ocean Network Express, німецька Hapag Lloyd і швейцарська MSC», – повідомляє Forbes.

Туреччина закрила для військових кораблів РФ прохід у Чорне море через протоки Босфор та Дарданелли, як повідомив президент Володимир Зеленський на своїй сторінці у Twitter.

Закриття проток виглядало неможливим, оскільки Росія як чорноморська держава не може бути позбавлена доступу до проток згідно з Конвенцією Монтре. Проте увечері 24 лютого у Чорному морі в турецький корабель, який вийшов з Одеси і прямував до Румунії, влучила російська бомба і це пришвидшило прийняття рішення турецькою стороною.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page