fbpx

Теорія «рукостискань» врятувала родину з Сєвєродонецька

У березні в будинок Олени Селіжанової у Сєвєродонецьку влучив снаряд. Мама встигла прикрити собою двох дітей-близнят, але вони опинилися під завалами та зазнали тяжких поранень і повністю втратили зір.

З лікарні Сєвєродонецька родину евакуювали до Львова, де окуліст Наталя Прейс швидко діагностувала ступінь тяжкості їхнього стану і передала негайно до Польщі своєму вчителю провідному хірургу-офтальмологу Роберту Рейдаку.

Хірург негайно взявся до операції і коментував, що якби вони приїхали бодай на кілька днів пізніше – наслідки були б плачевними.

“Вони б втратили зір повністю, вони прибули буквально в останній момент, коли можна було зробити операцію. При травмі ока час має вирішальне значення”, – пояснював професор Рейдак.

Усій родині знадобилася серія складних операцій.

Назарчику прийшлося поставити штучний імплант ока, щоб уникнути деформації обличчя, проте ліве бачить тепер на 100%.

Тимуру оперували обидва ока і поки дитина бачить на 10 і 60 відсотків, але Рейдак вважає, що зір дитини покращиться.

Зір Олени відновився повністю, нога загоїлась. Їй зроблять пластичні операції, щоб позбутися шрамів.

Олена каже, що повністю довіряє професору Рейдаку і його команді та не може висловити, наскільки вдячна багатьом людям, що підтримали її родину.

“Хлопці почуваються добре, – каже Олена. – На обличчі ще видно шрами від уламків, але вони – дуже жваві. Люблять гратися з іншими дітьми”.

“Сини відносно легко заводять друзів і стають більш довірливими. Це дає мені надію, що ми зможемо впоратись з нашим важким досвідом”.

Окрім психологічної підтримки, родина отримала й практичну допомогу – у Любліні їм надали муніципальне житло та грошову допомогу.

Ця історія дала поштовх для прямого консультування професора Рейдака і українських пацієнтів, які мають подібні проблеми.

Для цього Роберт Рейдак, який є президентом Асоціації польських хірургів-офтальмологів, привіз до Львова медичне обладнання на суму 1 млн злотих (215 тисяч доларів), а далі реалізує новий проєкт з використанням високоякісних камер, які дозволяють лікарям в Україні знімати травми навіть під час вимкнення електрики й відправляти відео польським фахівцям, які зможуть порадити необхідне лікування, і навіть дистанційно керувати операціями.

Фото: ВВС.

07/26/2022

You cannot copy content of this page