fbpx

То чи поміг Китай Росії? Статистика після пів року війни

Попри те, що Китай бере участь в військових навчання «Схід -2022» для «поглиблення прагматичного і дружнього співробітництва», але за даними розслідування «Сибір.Реалії», Китай так і не став повноцінним союзником для Росії.

Попри те, що політика Росії і Китаю схожа, оскільки ні там, ні там нема громадянського суспільства, проте Китай в своїй пропаганді не стає відкрито на бік Росії, а трактує це як протистояння поганого Заходу і дружньої Росії, на кшталт, ворог мого ворога – мій друг.

Головна теза офіційної китайської пропаганди, що Захід допомагає Україні в цьому протистоянні і цим самим тільки затягує поразку України. А поразка України – неминуча.

Китаїст Віктор Ульяненко каже, що в Китаї є альтернативні джерела інформації, але китайці все одно підуть за офіційною пропагандою.

Ульяненко розповідає, що Китай ще займається поставками до Росії промислового обладнання і каже, що китайці всіляко затягують процес відправки, а далі просто відмовляється постачати товар.

– Мова про поставки станків, пресів, турбін, генераторів і таке інше. Десь місяць тому китайці почали допитуватися чи не подвійного призначення ці товари і як вони будуть використовуватися. Спочатку варто було тільки запевнити, що обладнання цивільне і буде використовуватися тільки в цивільній сфері, але зараз вони хочуть вже конкретики: як саме буде використовуватися, для чого… За останні кілька днів від поставок відмовилися чотири компанії з Китаю.

Китай прямо санкції проти росії не підтримує, але по факу вводить обмеження аби самому не попасти під санкції. Фактично китайські банки приєдналися до санкцій США – 25 лютого два великі китайські банки Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) перестали видавати акредитиви для покриття угод з російськими сировинними експортерами.

Huawei заморозила поставки гаджетів, держкомпанії PetroChina, Sinopec, Sinochem и SBOOC перестали купувати нафту, China UnionPay перестали видавати карту клієнтам Сбєра, ВТБ и Альфи, які потрапили під західні санкції.

Китай – частина світової фінансової системи, він дуже сильно залежить від світу і санкції йому не потрібні, тому такі обмеження щодо Росії – це не самоуправа компаній, а позиція керівництва країни.

Фото: колаж.

09/01/2022

You cannot copy content of this page