fbpx

Туреччина та росія домовилися щодо українських портів -Туреччина розміновує, а росія не нападає

«Туреччина та Росія досягли домовленості щодо розблокування українських портів для транспортування українського зерна», – пише турецьке видання Yeni Şafak із посиланням на власні джерела.

За даними видання, Туреччина та росія досягли попередньої домовленості за планом щодо розблокування українських портів. Відповідна угода про безпечний коридор для українського зерна буде підписана 8-9 червня під час візиту міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова до Анкари.

“Випливли деталі довгоочікуваного плану щодо зернової кризи, що виникла у світі внаслідок російсько-української війни. Турецький військово-морський флот відіграватиме вирішальну роль у транспортуванні торішнього врожаю зерна морем у рамках плану, який з’явився після контактів президента Ердогана з Путіним та Зеленським”, — йдеться у повідомленні.

Відповідно до плану, штаб-квартира Чорноморського коридору для зерна базуватиметься у Стамбулі. При цьому передбачається, що кораблі ВМС Туреччини увійдуть до територіальних вод України за погодженням з українською адміністрацією та розмінують район Одеського порту.

“Постановка завдання турецьким військовим кораблям також включає гарантії того, що російських десантів з моря в Україну не буде”, — пише видання.

Російська газету “Известия” пише, що попередні домовленості були погоджені з Україною та ООН, але не відомо хто буде представляти Україну в Стамбулі.

“Після того, як Туреччина очистить Одеський порт та його околиці від мін, суховантажні судна зможуть швартуватися та приймати зерновий вантаж. Поки суду із зерном не досягнуть міжнародних вод Чорного моря з українських територіальних вод, вони плаватимуть із турецькими бойовими кораблями”, — пише видання.

Видання пише, що до супроводу торгових суден залучатиметься і флот росії, пише Суспільне.

Фото: agropolit.

06/07/2022

You cannot copy content of this page