fbpx

Тут пломби ставлять поганої якості, аби-як. Можуть навіть “пальцем замазати”: українець розповів про роботу стоматолога у Чехії

Щоб у Чехії працювати стоматологом потрібно пройти практику та здати два іспити, розповідає Олег Курилів родом із Івано-Франківська. Три роки працює стоматологом у Чехії. Живе у Празі, пише Gazeta.ua.

“Перший іспит проходив у Празі, на базі Карлового Університету. Стоматологів, які його складали було понад тисячу. Він був не складний, тож здали майже усі. Після цього, потрібно було знайти собі місце для практики. Це теж не було проблемою. Розіслав резюме і отримав чимало пропозицій”.

У Чехії не вистачає лiкарів, і не лише стоматологів. До прикладу, лише в Франківську щороку випускається понад 200 стоматологів. В Україні — понад дві тисячі, а то і більше. Лiкарів готує лише один Карлів Університет. Форма навчання – державна. Тому щороку випускається майже 100 студентів-стоматологів.

“Поїхав стажуватись у містечко на півночі Чехії Індріхов Градец. За практику отримував 15 тисяч крон (понад 15 тис грн ), працював 8 годин у день. Міг “пропустити” 30 клієнтів за зміну. Рівень стоматології в Україні та Чехії дуже різниться. Зокрема у маленьких містечках. Тут пломби ставлять поганої якості, аби-як. Можуть навіть “пальцем замазати”. Замість трьох каналів зуба-шестірки пломбують один. Це призводить до iнфeкцій, та псування коpеня зуба. За рік-два його вже треба видаляти. А вартість послуг, в кілька раз дорожча ніж в Україні”, – каже Олег.

Читайте також: До 3000 доларів: українка розповіла, ким найвигідніше працювати у Чехії

Другий іспит — складний. Він усний, чеською мовою. Олег Курилів готувався до нього більше 3-х місяців. Здав лише за третім разом.

“Після того, переїхав у Прагу. Знайшов роботу у приватній клініці. Зарплата – в залежить від кількості роботи в місяць. Працюю 8 годин у день, але можу регулювати графік. Заробляю приблизно 5 тисяч доларів (приблизно 133 тис. грн.) А середньостатистична у стоматологів – 3,5 – 4 тисяч. Винаймаю квартиру неподалік від роботи. Оренда -15 тисяч крон у місяць (понад 16 тис. грн). Через три роки роботи у Чехії зможу працювати стоматологом у будь-якій країні Європи”.

За матеріалами.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page