fbpx

У мене родичі в Києві були, можна було там пересидіти, але ми туди не могли добратися, там були бої, а тепер соромно їм сказати, що я поїхала в Росію

За статтею «Сєвєр.Реалії» випливає, що українськими біженцями на Росії займаються переважно волонтери, а російська влада приписує собі їхні успіхи, а інколи й «пресує» самих волонтерів.

Видання пише, що волонтерам легше самим допомогти з житлом, одягом, роботою біженцям, ніж офіційно звернутися за допомогою до влади.

Навіть, спілкуючись з журналістами видання, волонтерка хоче зберегти анонімність.

– Я морально готуюся, що до мене прийдуть, бо було декілька історій. Коли поліцейські давили на волонтерів, які збирають допомогу для українців, – каже Євгенія.

За її даними до блогерки nesanechkaa, яка зібрала близько 1 млн. рублів та до руху «Армія Красоток», які возять гуманітарку в Україну з Бєлгорода вже приходили з «питаннями».

Сама Євгенія зібрала близько 300 тисяч рублів для українських біженців, третина пішла на документи, третина на квитки та «падйомні», інше-на одяг, білизну, засоби гігієни.

– Біженці по приїзді отримують трохи засобів гігієни, але вони дуже швидко закінчуються. В ПТР (пункти тимчасового розміщення) немає елементарного –зубних щіток, шампуню, засобів для бриття. Багато хто отримує виплати в розмірі 10 тисяч рублів, але це відбувається не одразу, бо це додаткова бюрократична тяганина, – каже Євгенія.

Інший волонтер розказав, що й нього немає проблем з владою, але просив зберегти анонімність. Він опікується санаторієм в Тіхвінє, Ленінградська область. Каже, що туди волонтери привозять все – ноутбуки, їжу, одяг, дитяче харчування, ліки…

Волонтер запевняє, що у нього проблем з владою немає, бо він і його рух максимально дистанціюються від партій.

Росіяни організували волонтерський рух «Пітєр проєздом с України в Європу» з каналом в Телеграм «Пітєр проєздом» з 11 тисячами підписників. Це тільки одне з десятків подібних рухів, які допомагають українцям поїхати в Європу.

Цікава математика – за даними комітету «Гражданскоє действіє» на Росії перебуває від 1 до 2 млн. українських біженців. На червень 2022, 301 тисяча українців отримала по 10 тисяч рублів, посвідка на тимчасове проживання на Росії є в 55 тисяч біженців – всі інші покинуті самі на себе.

Цікава історія від української біженки Оксани з Рубіжного, вона з дитиною і хворою матір’ю зараз на Росії.
Жінка каже, що кожного дня українська влада присилала евакуаційні автобуси, посиляла в гуртожитки, далі везла в Дніпро.

– В Дніпропетровську всюди блокпости, великі банери з написом «Русскій корабль…», протитанкові їжаки, бензин по 100 гривень. Продуктів мало в магазині. Хліб давали по 2 буханки в руки. Там бомблять, тут бомблять, прийняли рішення їхати з країни.

Вона поїхала на Росію та поселилася в поселенні Бугри в шкільного друга. Через стан матері їхати в Естонію не змогли, волонтери зібрали їй теплі речі та близько 30 тисяч рублів на консультацію нейрохірурга та МРТ для матері.

В Рубіжному Оксана працювала в бюджетній установі, а тут нелегально підробляє в торговому секторі і по грошах одинаково. Каже, що Бугри нагадують їй рідне місто. Проте, російський паспорт вона не планує отримувати, бо планує вернутися в Україну, рідним вона соромиться сказати, що зараз на Росії.

– У мене родичі в Києві були, можна було там пересидіти, але ми туди не могли добратися, там були бої, а тепер соромно їм сказати, що я поїхала в Росію, – каже вона. – Якось мене тут лікарка спитала: «А ви з України, розкажіть, ви були раді, що pосіяни прийшли?». Я кажу, так, я була «щаслива». Вона не зрозуміла мого сарказму.

Фото: колаж.

09/15/2022

You cannot copy content of this page