fbpx

Україна з 4 червня продає Молдові електроенергію – компанія заробить додаткові 6,5 мільйони доларів і замінить російську електроенергію

НАЕК “Енергоатом” з 4 червня почне постачати електроенергію до Молдови і таким чином замінить частину російського енергоресурсу, – повідомляє пресслужба в Телеграм.

“ДП “НАЕК “Енергоатом” – найбільший виробник електроенергії України – уклав експортний контракт з молдовською державною компанією Energocom. Відповідно до домовленостей, “Енергоатом” планує у червні поставити в Молдову 85,2 тис. МВт-год електроенергії за ціною 77 дол. за 1 МВт-год”, – йдеться у повідомленні.

В “Енергоатомі” зазначили, що мають великий потенціал для збільшення обсягів виробництва електричної енергії, тому її експорт до Молдови, а згодом – і до сусідніх країн ЄС, є надзвичайно перспективним напрямком торговельної діяльності компанії.

Енергоспоживання Молдови значною мірою залежить від генерації на Молдовській ДРЕС, що належить рф. Український експорт дозволить країні диверсифікувати постачання електричної енергії та посилити її енергетичну безпеку.

Нагадаємо, з 24 по 26 лютого Україна пройшла перший етап випробування своєї енергосистеми в ізольованому від енергосистем РФ і Білорусі режимі. Після цього планувалося зворотне приєднання, проте після повномасштабного нападу Росії було вирішено цього не робити.

16 березня НЕК “Укренерго” разом з європейськими колегами завершила об’єднання вітчизняної та європейської енергосистем.

ENTSO-E – європейська мережа операторів системи передачі електроенергії, що об’єднує 43 оператори у 36 країнах європейського континенту.

Фото: УП.

06/06/2022

You cannot copy content of this page