fbpx

Україні дадуть винищувачі

Україна з початку російського вторгнення просить закрити небо над країною.

24 лютого Жозеп Боррель повідомив, що у рамках допомоги ЗСУ Євросоюз передасть Україні винищувачі.

«Ми збираємося поставляти… навіть винищувачі Україні», – сказав він, додавши, що у деяких країн ЄС є «види літаків», які потрібні Україні для боротьби з Росією. Боррель навіть припустив, що такі літаки можна фінансувати за рахунок грошей ЄС. Мова йшла про дві моделі винищувачів: Су-27 і МіГ-29 радянського виробництва.

Проте 2 березня Польща, Болгарія і Словаччина заявили, що не будуть посилати винищувачі в Україну. Раніше повідомлялося, що українські пілоти вже прибули до Польщі, щоб отримати військові літаки від партнерів з ЄС.

«Розмови про постачання винищувачів Україні спровокував голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель, який вийшов за рамки сценарію під час прес-конференції в неділю, щоб послатися на таку можливість» – так виправдовуються на Заході.

Проте подальші події в Україні з захопленням атомних станцій таки додали рішучості західним політикам.

6 березня Ентоні Блінкін заявляє про «зелене світло» для передачі членами НАТО військових винищувачів Україні. Брати участь в закритті неба ні США, ні НАТО не будуть, оскільки це ще більше спровокує, на їхню думку, путіна.

Доповнено. 6 березня Офіс прем’єр-міністра Польщі у Twitter відреагував на повідомлення про можливе передання винищувачів МіГ-29 та штурмовиків Су-25 Україні в обмін на винищувачі F-16 від США: «Польща не надсилатиме свої винищувачі до України, а також не дозволить використовувати свої аеропорти. Ми суттєво допомагаємо в багатьох інших сферах».

Раніше президент Володимир Зеленський закликав країни забезпечити закриття повітряного простору над Україною або передати нашій державі літаки радянського виробництва з країн, які досі їх експлуатують.

За даними польських ЗМІ, з Польщі Україні могли передати МіГ-29 ㅡ багатоцільові радянські винищувачі четвертого покоління, на яких українські пілоти вже навчені літати. Ці ж літаки є у Болгарії та Словаччини.

Колишній посол США в росії Майкл Макфол закликав НАТО негайно відправити в Україну всі 70 винищувачів МіГ, які має Альянс у своєму розпорядженні. Та чи справді їх передадуть, поки не зрозуміло.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page