fbpx

Верховна Рада підтримала законопроект, який передбачає перейменування УПЦ МП

Верховна Рада підтримала законопроект №5309, який передбачає перейменування Української православної церкви Мoсковського патріархату. Тепер УПЦ МП має змінити назву і вказати свою приналежність до Poсійської православної церкви.

Відповідне рішення 20 грудня під час пленарного засідання підтримали 240 народних депутатів із 289, зареєстрованих у сесійній залі, пише 24 канал.

Згідно з документом, релігійна організація (об’єднання), яка є частиною іншої структури із керівним центром за межами України у визнаній державі-агpeсорі, зобов’язана у своїй повній та зазначеній у статуті (положенні) назві відображати цю приналежність.

Так, у своїх виступах нардепи з трибуни зазначили, УПЦ МП має змінити назву на “Pосійська православна церква в Україні”. Зі свого боку, спікер Верховної Ради Андрій Парубій назвав рішення про перейменування “історичним” та закликав депутатів його підтримати.

Окрім того, нардепи висловлювали думку про те, що представники pосійської церкви не мають право вести діяльність у зоні бoйових дій, зокрема, щоб не передавати агpeсору інформацію про українські війська.

Читайте також: Глава УГКЦ Святослав Шевчук звернувся до Епіфанія з історичною пропозицією

У документі повідомляється, що метою закону є забезпечення державної безпеки та суверенітету України, а також забезпечення суспільства повною та достовірною інформацію.

Раніше 20 грудня прихожани Української православної церкви Мocковського патріархату влаштували акцію під Верховною Радою з вимогою “не втручатися у справи церкви”. Вони виступають проти перейменування УПЦ МП на Poсійську православну церкву в Україні. Окрім того, після створення Православної церкви України глава УПЦ МП Онуфрій офіційно втратив титул митрополита Київського.

У зв’язку з Об’єднавчим собором у Києві, за підсумками якого було утворено єдину Православну церкву України, представники колишнього Мocковського патріархату скликали позачергове засідання Синоду, який очолив митрополит Онуфрій.

Під час зібрання священнослужителі ухвалили рішення звільнити з посад і заборонити богослужіння двом учасникам Собору. А опісля керуючий справами “УПЦ МП” митрополит Бориспільський і Броварський Антоній заявив, що на Соборі об’єдналися “дві неканонічні структури”, тому для “Української православної церкви рішення цього зібрання не має ніякого значення”.

You cannot copy content of this page