fbpx

Вижити під обстрілами і не втратити людяність – історія чернігівського бізнесу для тварин Collar

До війни чернігівська компанія Collar експортувала продукцію у 78 країн, вона щорічно представлена на міжнародних виставках, а ще це єдиний український бренд, який можна купити на офіційному сайті NASA. В Чернігові виробляють шкіряну амуніцію для собак з узгодженим космічним агентством дизайном.

І саме тут розробили фіолетові кільця для собак Puller, які з 2017 року використовуються в офіційних міжнародних спортивних змаганнях Dog Puller.

У 2021 році компанія заплатила близько 13 млн грн податків, а її обороти сягнули 200 млн грн.

З 24 лютого Чернігів перебував під постійними обстрілами і блокадою після підривів мостів.

“Усе, що 26 років будувала наша компанія, завалилося за один день. В Чернігові у підвалі під цілодобовими бомбардуваннями ми почали з нуля. Усе, як 26 років тому: ні комп’ютера, ні мобільного зв’язку, ні інтернету”, – розповів власник Collar Юрій Синиця свій тодішній стан через два місяці.

Юрій з дружиною, дев’ятимісячною донькою, собакою і двома котами перебували в підвалі власного підприємства 18 днів. А далі вирішив виїхати до Івано-Франківська. Закрили магазини, роздали тварин людям, виставили корм на вулицю, щоб люди могли годувати улюбленців.

Бізнес вивозили своїми силами: частину обладнання вивезли До Хмельницького, де налагодили виробництво продукції, щось до Івано-Франківська.

Вивезли співробітників і поселили у хостелі Івано-Франківська.

Для підтримки працівників під час війни компанія запустила внутрішню службу Collar Help, куди кожен міг звернутися зі своїми проблемами: купити продукти чи ліки, знайти транспорт для евакуації чи погодувати тварин.

До війни Синиця не очікував, що доведеться зупиняти роботу, тому всі гроші вкладав у проєкти й обладнання. Аби розрахуватися з робітниками та зберегти колектив, продавали вивезену продукцію. На виплату зарплат власник підприємства також був змушений направити кредитні гроші, які до війни планували витратити на інші цілі.

“Зараз ми робимо “дуpні” з погляду бізнесу кроки, підтримуємо співробітників за кредитні кошти, але завтра це врятує компанію. До війни в Collar працювали 598 людей. Якщо із сім’ями, то це понад півтори тисячі людей, за яких компанія відповідала. Ми нікого не звільнили”, – каже Синиця.

До війни Collar продавала 60% продукції на внутрішньому ринку, 40% відправляла на експорт. Після початку війни внутрішній ринок товарів для тварин упав уп’ятеро, а обсяги виробництва зменшилися втричі.

“На наше здивування експортні клієнти почали нас підтримувати, замовляти більше. Багато клієнтів робили повну передоплату”, – розповідає підприємець.

Основні закордонні клієнти – компанії з країн ЄС, США та Японії. До війни Collar працювала і в Росії, але з 24 лютого залишила ринок країни-агресора.

Синиця переконаний, що для багатьох українських компаній зараз хороший час для виходу на закордонні ринки. У військовому протистоянні з “другою армією світу” Україна стала впізнаваним брендом в усьому світі, пише Економічна правда.

Фото: Економічна правда.

05/29/2022

You cannot copy content of this page