fbpx

“Я там, де моє серце”: як живеться українці в сонячному Баку

Олена Соловйова з Черкаської області ще в студентські роки вийшла заміж за азербайджанця. Кілька років пара жила на дві країни і дівчина прийняла рішення про переїзд на Батьківщину чоловіка.

Другий рік вони щасливо живуть в Баку, де обоє працюють за фахом. Про гостинність місцевого населення, про те, чому краще дотримуватися скромного одягу і варто звернути увагу на азербайджанських женихів – в ексклюзивному оповіданні для видання “Обозреватель”.

Історія переїзду. Ще з дитинства я, як і багато дівчаток, мріяла побачити світ, побачити все не в телевізорі, а на власні очі! Історія мого переїзду в Баку – це абсолютно спонтанне рішення! Навчаючись на третьому курсі Українського гуманітарного інституту, я вийшла заміж за хлопця з міста Баку. Перший час ми жили в Україні. Закінчивши університет, я почала працювати викладачем англійської мови.

Чоловік теж працював, але за спеціальністю інженер промислового та цивільного будівництва він хотів чогось більшого від своєї роботи. На жаль, іноземцю без доброго знання мови важко знайти високооплачувану роботу. Мій чоловік поїхав в Баку, де почав роботу в нафтовому секторі, а я продовжувала кар’єрне зростання в Україні. Ми зустрічалися 2 рази в рік: взимку на свята і влітку під час відпустки я літала в Азербайджан.

20 січня 2016 роки я купила квиток в одну сторону! Віза до Азербайджану не потрібна і дозволено проживання на території 90 днів. Так як мій чоловік – громадянин Азербайджану, я отримала посвідчення, яке дозволяє перебування на території країни спочатку 6 місяців, потім 1 рік.

Перше враження. Ви можете собі уявити, що мені, білявій слов’янці доводилося відчувати, коли мені чоловік не дозволяв виходити перший час одній гуляти. Місто чуже, інші правила і стиль життя. Мені довелося поміняти гардероб. Поставити крапку на коротких і відкритих речах. А якщо одягати, то тільки з чоловіком, так як тут дивляться на все іншими очима. Це все схоже на правила, які ми знаємо або чули, як було в союзі: коротке і відкрите – зухвало, десь зайвий раз посміхнувся за звичкою, вже підходять до тебе знайомитися! В Азербайджані культура зовсім інша, свої цінності, правила.

Житло. Житло дороге, але цього і варто було очікувати, так як країна розвивається. Якщо приїхали в Баку і шукаєте житло для знімання за невелику суму, то краще шукати, звичайно ж, далеко від центру.

У Баку житло коштує по-різному, залежить від району, будинку, ремонту, дитячого майданчика, виду на море і розташування до центру. Якщо це все присутнє в вашому виборі, то така квартира за 1 кв.метр буде коштувати в середньому від 1300 АЗН (близько 20 тисяч 500 грн.), Якщо ж квартира на околиці, але теж з видом на море, але не в новобудові, а в звичайній “ленінградці” або “по київському проекті”, то за 4 кімнати без ремонту – 70 000-90 000, 5 кімнат 100 000 -140 000 манат.

Читайте також: Заміж за австрійця: коли франківчанка розповіла всім про нареченого-іноземця і переїзд до Відня, жодна людина не повірила у щасливе майбутнє цих стосунків

Оренда квартири тут не дешева, щодо середніх зарплат. 350-1500 манат в місяць без комунальних послуг. Ціна вказана в залежності від розташування до центру міста і ремонту.

Робота. Перший крок до результативного пошуку роботи – самовизначення. Тому людині, яка знає, чого вона хоче від життя, знайти роботу значно простіше. Якщо володієте професією і маєте відповідну освіту, то на сайтах є спеціальні розділи, в яких всі вакансії в Баку та інших населених пунктах Азербайджану розосереджені по галузям. Пошук роботи по галузях – дуже зручний, він допомагає значно заощадити час. У кожній галузі можуть працевлаштуватися люди різних професій. За допомогою сайтів роботу в Баку може знайти кожен житель столиці.

Швидкими темпами розвиваються існуючі підприємства, створюються не тільки нові компанії, а й цілі галузі. А значить, в кожному напрямку з’являються нові робочі місця, на які потрібні вливання свіжих умів і сил. 100% ви повинні знати національну мову, так як кожна поважаюча себе країна цього вимагає. Тут склалося так, що молодь після 1991 року припинила вивчати російську, багато молодих людей її не знають. У зв’язку з цим, якщо корінний житель, носій рідної мови, російської та англійської плюс ще якогось іноземної мови – він безцінний скарб. Середня зарплата 300-400 доларів США.

Обов’язки. Якщо ви приїхали в Азербайджан в гості, то повинні протягом 10 днів пройти реєстрацію. Якщо ви переїхали сюди по возз’єднанню сім’ї, то оформляєте посвідку, як я писала раніше. Якщо хочете міняти громадянство, то повинні здати мовний іспит і на знання конституції Республіки Азербайджан. Від держави надаються безкоштовні курси з вивчення мови.

Українське посвідчення водія я не змінювала. Тут дозволено їздити на міжнародних правах, але якщо хочете поміняти, то це коштує близько 60 АЗН.

Медицина. Гарантується безоплатне лікування для всіх громадян. Однак сектор безкоштовної державної охорони здоров’я в Азербайджані досить обмежений і поширюється, в основному, на громадян країни. Присутній певний дефіцит основних медикаментів і сучасного обладнання, тому, в разі наявності хронічних захворювань, варто мати при собі необхідний мінімальний набір лікарських препаратів.

Для всіх іноземних громадян, які прибувають в країну в офіційному порядку, швидка допомога і екстрене лікування безкоштовні, деяка невелика сума сплачується лише за лікування в стаціонарі і ліки. Подальше лікування повинно бути оплачено в повному обсязі, тому рекомендується оформити страховку міжнародного зразка.

Приватні клініки в Баку мають більш широкий асортимент медикаментів і надають більш широкий спектр послуг, ніж державні клініки, але для звернення до них необхідно мати страховий поліс.

Їжа. У Баку ніхто і ніколи не залишиться голодним. Коли до мене приїжджали мої подруги, я змушувала пробувати їх все! Кутаб – тонкий пиріжок розміром з долоню у формі півмісяця, обсмажений в розпеченій олії. Начинка різноманітна: м’ясо, зелень, сир. І, звичайно, пропіарений в “Орлі і решці” Кутаб з гарбузом. Середня ціна в кафе за штуку – 1 манат. Садж – домашня птиця або баранина, картопля і баклажани, приготовані на плоскій сковороді над вугіллям, що горить. Подається з вугіллям.

Одну порцію можна сміливо брати на двох. Ціна близько 30-40 манат. Все спробувати можна в Ресторанах Firuze і Nergiz – одні з кращих місць за відгуками і особистими відчуттями. Обслуговування всюди на висоті. У цих ресторанах всі національні страви готують смачно і недорого. Зручно, що ресторани знаходиться в центрі.

На вулицях ви не побачите чоловіків, які попивають пиво. Азербайджанці п’ють чай з красивих скляних стаканів – армуд. До чаю подають варення. Найпопулярніше – з білої черешні. Раджу також спробувати варення з волоського горіха, кавуна, фейхоа і персика. Сніданки в Азербайджані особливі! Я сама ніколи не могла навіть уявити, що непоєднувані солоний сир з медом так смачно відчуватися на тандирі (хліб з печі). Якщо вам пощастить побувати в Баку – обов’язково спробуйте шашлик, плов з каштанами та долму!

У місцевих магазинах я спокійно купую всю продукцію “ROSHEN”, пасти, заправки і кетчупи ТМ “Чумак”. Тут представлений майже весь асортимент продуктів, що і в Україні.

У Баку дуже зручно ходити на бізнес-ланчі, так як можна поїсти ситно і недорого. У кожному ресторані, кафе, можете попросити меню, яке буде становити 5 – 20 АЗН.

Звичайний обід або вечеря на двох обійдеться в 50 – 100 АЗН. Але якщо ви на дієті або на спеціальному харчуванні – можна пообідати в межах 10 АЗН на одного.

Кошик продуктів на тиждень в загальному становить 40-100 АЗН. Продукти харчування не сказати, що дуже дорогі, але до девальвації вони були набагато дешевші. Наприклад: яйця 10 штук – 1,20 АЗН, молоко – 1,40 АЗН, кілограм курки (філе) – 6 АЗН, кілограм телятини – 13 АЗН, на хліб в Баку всюди фіксована ціна – 0,50 АЗН, картопля – 1 АЗН , фрукти сезонні дуже дешеві: хурма, корольок в сезон коштує 1 АЗН. Але якщо ви йдете на ринок і там купуєте фрукти, овочі, горіхи – вам, звичайно, ж дозволено торгуватися! У Баку дуже дорогий мед – 1 літр від 40 АЗН!

Місцеві жителі. Це чудовий народ! Вони і з величезною повагою ставляться до традицій предків, звичаїв і ісламських норм. Але приїжджим також рекомендується шанобливо ставитися до встановлених в місті порядків. Це допоможе здобути доброзичливе ставлення корінних жителів. Так, жінкам не варто вирушати на прогулянку у відкритому або занадто яскравому одязі, чоловікам також варто уникати в повсякденному одязі майок без рукавів і шортів.

Одяг повинен бути закритим, вільним, а головне, дуже охайним. Корінні жителі звикли до величезного числа туристів і стримано ставляться до європейського стилю одягу, тому на прогулянку можна сміливо відправлятися в спортивному або діловому костюмі.

Жінки в Баку дуже суворо ставляться до вибору одягу, вони не відмовляють собі в задоволенні доповнити образ всілякими прикрасами. Яскравою національною рисою місцевих жителів є гостинність. Незважаючи на те, що багато городян живуть небагато, вони завжди раді приймати гостей і накривають для них шикарний святковий стіл. Ні в якому разі не варто відмовлятися від запрошення зайти в гості, це може сильно образити привітних господарів.

Чоловіки. Чоловіки в Баку дуже галантні. Вони для тебе і зірку з неба знімуть, і все, що забажаєш. Моїй подрузі хлопець робив пропозицію, прискакавши на білому коні: “Лейла, виходь гуляти!” А коли вона подивилася в вікно, то побачила букет червоних троянд і хлопця на коні!

В Азербайджані за традицією склалося, що не дівчина вирішує за кого виходити заміж, а її батьки або батьки хлопця. Коли приходять просити руки дочки, то їм треба подати чай. Якщо він буде солодким – то бути весіллю! А якщо ні – на жаль!

Чоловіків в Азербайджані не потрібно просити про допомогу або про місце в транспорті. Сім’ї тут великі і міцні, звичайно, всяке може бути, але рідко. Згідно з Кораном дозволено мати не одну дружину, але тоді повинен забезпечувати і поважати двох-трьох дружин однаково. Ганебною справою вважаються розлучення! Але якщо розлучився, то до кінця життя забезпечуй сім’ю.

Мова. Мова для мене дуже важка. Я ходжу на курси, які оплачую сама. Незважаючи на складність вимови і інтонації, я повинна її знати. Купила багато літератури, прошу чоловіка, щоб вчив мене, і вже спокійно можу розуміти мову, але говорю не так добре!

Я залишила Батьківщину і близьких людей для того, щоб почати нове життя в країні палючого сонця, сильних вітрів, вогнів, що горять, старовинних, історичних і в той же час модерністських архітектурних споруд, співаючих фонтанів і нескінченно красивих парків. Незважаючи на труднощі в менталітеті, мовний бар’єр та інші складності – я там, де моє серце. У мене з’явилися друзі, улюблені місця, куди я охоче ходжу гуляти.

За ці 2 роки я надихалася п’янким запахом шашликів, побачила багато чаруючих сходів і заходів, насолоджувалася морем, об’їдалися хурмою, інжиром з дерева, оливками і гранатами, бо “у нас” таке не росте. Я полюбила Баку і відчуваю, що це взаємно!

You cannot copy content of this page