fbpx

Як бути ближче до Бога: важливі правила розташування іконостасу вдома

Сьогодні навіть віруючі люди не знають всіх християнських традицій. Тим часом, в питаннях віри потрібно розбиратися, щоб правильно здійснювати ті чи інші обряди. Мало хто в курсі, що ікони в будинку теж вимагають особливої ​​розташування. Їх не можна поставити в перше-ліпше місце. Ми постараємося детально висвітлити питання і розповімо, як правильно розміщувати ікони, пише HeadInsider.

Де і як саме повинен стояти іконостас в будинку

Ще з давніх часів прийнято розміщувати його в східній стороні житла. Сьогодні і в храмах іконостаси стоять в напрямку сходу. Тому в ідеалі там його і потрібно мати у своєму розпорядженні. Але щодо житлових приміщень релігія не виявляє особливої ​​суворості.

Якщо ви шукайте, де поставити іконостас, то можете вибрати будь-яке зручне місце. Але тут є ряд умов. Він повинен знаходитися там, де багато вільного простору для молитви.

Прийнято ставити не тільки іконостас, а й окремі ікони в кімнатах. По одній в кожному приміщенні. Наприклад, в кухні можна розмістити ікону Спасителя і читати молитву «Отче наш». Якщо ви шукайте, що повісити перед вхідними дверима, то краще віддайте перевагу іконі Покрові Святої Богородиці.

Як прийнято оформляти іконостас

Не прийнято якось особливо декорувати молитовний кут. Але вважається, що він не повинен перебувати поруч з якимись розважальними предметами. Розмістіть його подалі від галасливої ​​побутової техніки, від речей, які вказують на матеріальне благополуччя. Не ставте ікони, якщо поруч у вас зберігається художня література.

Прикрашати молитовний кут можна квітами. Перед Вербною неділею запасіться гілочками дерев, а на Трійцю – березовими лозинами. Іноді як елемент декору використовують вишиті скатертини або рушники.

Які ікони варто розмістити в молитовному кутку

Ви можете вибрати будь-які ікони, але обов’язково поставте туди образ Ісуса і Божої Матері. Образ Спасителя потрібно розміщувати з правій частині іконостасу, а Богородиці – з лівої. Інші образки можете вибрати разом зі священиком. Або зупиніться на тих, яким завжди молитесь.

В ідеалі в молитовному куті повинен стояти класичний православний хрест. В іншому вимог небагато. Слідкуйте за тим, щоб дотримувався ієрархічний принцип. Ікони святих не можуть розташовуватися на узвишші від ликів Святої Трійці, Спасителя або Богородиці. Також важливо стежити за чистотою іконостасу.

Читайте також: НЕ ВИХОДЖУ З ДОМУ, ПОКИ НЕ ЗРОБЛЮ ЦІ 3 РЕЧІ, ЯКИМ МЕНЕ НАВЧИВ СІЛЬСЬКИЙ СВЯЩЕНИК

По можливості вибирайте ікони одного стилю. Якщо вам у спадок перейшов якийсь образ, то його краще поставити в центрі. Але, знову ж таки, не вище основних образів. Завжди дбайливо ставитеся до ікон і намагайтеся відносити їх на реставрацію, якщо вони почали псуватися. Або віддайте в храм.

Вибір ікон – це особиста справа кожного. Але найкраще обговорити це питання з вашим духовним наставником. Він підкаже, які образи допоможуть захистити ваш будинок від поганого впливу. Завжди тримайте молитовний кут в чистоті, але також намагайтеся регулярно здійснювати біля нього молитви.

You cannot copy content of this page