fbpx

Як отримати небувалий урожай малини?

Як зробити, щоб малини було дуже багато? Поради, дані в цій статті, допоможуть вам у вирішенні даного питання.

Багато власників дачних ділянок задаються питанням – як виростити малину, щоб одержати багатий урожай? Адже це дуже корисна і смачна ягода. Багатьох не раз виручали заготівлі з малини в дні застуди взимку.

Крім застуди, малина допомагає в лікуванні таких захвоpювань, як недокpів’я і захвоpювання шлунково-кишкoвого тpакту, гiпеpтонія та хвоpоби ниpок.

Перше й головне. Малину потрібно обов’язково вирощувати тільки на шпалерах, це доведено досвідом мільйонів. При посадці рівними рядами, при установці стовпів і дроту ваша малина щороку здатна давати в 6-8 разів більше ягід і при цьому ви отримуєте максимально можливу якість ягід.

Усі ваші зусилля втрачають сенс, якщо ваша зелена фабрика (рослина малини) не здатна виявити свої природні переваги і тягне своє існування на зразок дикої малини.

Друге і дуже важливе. Малина не може вироджуватися, біологічно це неможливо. Але чимало дачних ділянок, де малина – це запущені зарості, а ослаблені рослини малини, що хворіють, називають виродженими. Багато прикладів, коли малину, «що вироджується», садівники упорядковували і знову одержували врожайні кущі з великими ягодами. Треба заново за шпагатом намітити ряди, у ряді забити кілочки через 70 см, усе непотрібне знищити, залишені в потрібних місцях рослини повинні одержати повний догляд, а в порожні місця (де у ряді нічого немає) підсадити потрібні саджанці. Необхідно постійно заново в кожному ряді підсаджувати нові саджанці через 70 см, а всі зайві рослини малини ліквідувати. Треба підсилити ріст основних пагонів у центрі куща і за рік-два гарний догляд поверне вашу посадку до врожаю і якості ягід.

Третє і розповсюджене. Ряди малини повинні бути вузькими до 30 см шириною, а усередині ряду між кущами має бути вільне місце.

Причина невдач у тому, що часто малину вирощують у вигляді широкої смуги, де посаджені вами рослини ростуть упереміж з масою рослин, які виросли самі по собі. Біологія малини така, що завжди навколо основної рослини виростає досить багато хащів. Кущ малини – це посаджений нами саджанець, що розрісся і поросль довкола нього. Поросль – це теж малина, ніхто її не саджає, але щороку вона виростає сама. Для основного врожаю поросль малини – це бур’ян, і як з будь-яким бур’яном, з нею потрібно постійно боротися.

Саме поросль забирає на себе більше 50% усіх живильних речовин, що добуваються і виробляються всією рослиною малини. На практиці поросль малини – це ворог малини, котрий сам по собі щорічно виростає протягом всього життя посадки малини. Коли на малині не залишають порослі, то всі основні пагони малинного куща добре освітлюються сонцем знизу доверху, тому врожай на них також розміщений по всій довжині пагона, а не тільки на верхівці пагона. Ягоди добре освітлені сонцем і обдуваються вітром, тому на них набагато менше грибкових хвороб і комах.

Усі ці переваги ви завжди бачите на своїх саджанцях малини на другому році життя , коли вони ще не можуть бути загущеними і дають багато ягід по всьому пагону знизу до верху. Треба привчити себе до того, що у вас не може бути великого врожаю, якщо ви не знищуєте постійно поросль малини.

Знищують поросль гострою лопатою, підрізаючи її на глибині 3-5 см у землі.

Якщо зазвичай у малини в зарослій посадці на кожній плодовій гілочці формується 6-8 ягід, то на посадці, де регулярно видаляють поросль, на кожній по 8-14 і навіть по 18 ягід.

При відсутності порослі коренева система працює на посилений розвиток пагонів заміщення куща, основи врожаю і його якості. Ягоди виходять більшими, солодшими і якіснішими.

Якщо ми регулярно позбуваємося порослі, то на плантації від перших і до останніх зборів ягоди майже не дрібніють, їх смак залишається солодким, і навіть при дощовій погоді на ягодах майже немає ознак гниття і вони довше зберігаються в хорошій якості.

Крім поширених невдач не зайве пам’ятати прості поради. Малина сама по собі така культура, у якої над землею велике віяло з листя, а коріння всього на 10-20 см у верхньому шарі грунту. Ось чому часте підсихання грунту сильно позначається на «самопочутті» рослини, а пагони малини, що перенесли брак води, на наступний рік дають замість 30-35 тільки 8-10 гілочок з ягодами. Начебто немає загuбелі куща, але і врожаю майже немає. І тоді зрозуміло, що врожай нинішнього року дуже залежить від умов життя пагонів в попередньому році і тому поганий догляд нинішнього року – це фундамент неврожаю на майбутній рік. Така біологія.

Поради з приводу гною

Порада дуже стара і тепер, коли гною майже немає, треба саме малині намагатися віддати весь компост з сміттєвої купи, з купи перепрілих бур’янів, з можливого привозу торфу або будь-якої органіки. Ні яблуня, ні смородина так не виснажуються при відсутності органіки, як це кидається в очі на малині. У природних умовах при відсутності органіки в полі малина взагалі не росте, а росте на узліссях лісу біля великої кількості перегнилого листя та іншого матеріалу. Людина ніби все знає, але цього мало, треба елементарно витримувати природні вимоги малини і підживлювати кущі малини якимось рослинним матеріалом.

Малина розповзається по ділянці

Така її біологія, проти природи може і не треба робити щось. Не така велика проблема щороку в травні-червні двічі пройтися і гострою лопатою підрізати всю поросль, де б вона не виникала. Зовсім не обов’язково кожну нову поросль викопувати, якщо ви підрізали її біля землі. Якщо деякі садівники вкопують шифер, металеві листи та кажуть, що у них малина не повзе, це так, але при цьому вони позбавили себе рясного врожаю і матимуть в кращому випадку тільки невелику частину можливого врожаю своєї малини.

Опубліковано 1 лютого 2019 року

You cannot copy content of this page