fbpx

Як відчистити пригорілий бруд з решітки на плиті: трюк, який врятує вас від монотонного тертя

Пригорілий жир на решітці газової плити – це прикра реальність, а відтирати такий жир – неприємне випробування і невдячна праця. Без використання спеціальних миючих засобів, зробити це зовсім не просто.

Більш того, неправильна чистка решітки може стати причиною її пошкодження.

Втім, існує кілька цілком ефективних «народних» методик, які варто взяти на озброєння кожній господині і господарю, пише Novate.

1. Очищення за допомогою харчової соди

Харчова сода або гідрокарбонат натрію є на кожній кухні. Досвідчені господині знають про те, що завдяки своїй лужній основі сода є відмінним засобом для чищення. Справа в тому, що вона справляється з абсолютною більшістю забруднень. Для того, щоб почистити решітку слід приготувати кашоподібну суміш з води і соди. На проблемні ділянки решітки сода наноситься на 1 годину.

Після цього за допомогою жорсткої щітки виконується первинне очищення. Відразу за нею – вторинна очистка з використанням м’якої губки. Цикл з нанесенням суміші, щіткою і губкою повторювати до повного очищення від жиру.

2. Очищення гарячою водою і парою

Якщо в будинку немає парогенератора, то розм’якшити жир можна наступним методом. Спочатку розігріваємо духовку. Ставимо в неї деко з розчином з мила. Після цього кладемо решітку на деко так, щоб вона повністю пішла під воду, після чого деякий час відпарюєте її.

Після такої процедури духовку потрібно буде помити від мила і жиру.

Важливо: пам’ятайте про обережність при роботі з духовкою, паром і окропом!

Читайте також: 6 крутих способів почистити праску ззовні та зсередини. Це покращить якість прасування в рази!

3. Очищення спалюванням

Увага: даний метод підходить тільки для чавунних решіток.

Один з найпростіших методів, ідея якого полягає в тому, щоб просто спалити весь жир, що прилип до грат за допомогою паяльної лампи. При бажанні теж саме можна зробити і просто піднісши грати до конфорки. При рівномірному прожаренні жир буде згоряти по всій решітці.

Після завершення процедури, грати слід протерти ганчіркою або губкою.

Важливо: при роботі з вогнем пам’ятайте про техніку безпеки, а також про те, що грати не можна тримати руками.

4. Очищення амiаком

Нашатирний cпирт продається в будь-якій аптеці. Не кожен знає про те, що це 10-відсотковий розчин амiаку. Проте, досвідчені господині, як правило, обізнані про чудесні властивості амiаку в питаннях наведення чистоти.

Для очищення беремо нашу решітку з плити, кладемо в пакет і заливаємо туди трошечки нашатирного спирту. Зав’язуємо мішок і залишаємо лежати на ніч. Вранці витягуємо грати і миємо звичайним миючим засобом.

Читайте також: Як за 2 хвилини очистити ручки на плиті, навіть якщо в них роками забивався бруд

Пам’ятайте про те, що амiак має дуже неприємний різкий запах, а тому слід забезпечити гарне провітрювання приміщення.

5. Очищення гірчичним порошком

Один з найбільш неординарних методів. При цьому очищення від жиру гірчичним порошком екстpeмально ефективне. Процес роботи нагадує вже описаний з содою. Спочатку потрібно приготувати «кашку» з води і гірчиці. Після цього грати змочується водою і обмазується приготованим складом. Після цього залишається почекати 2-3 години і помити грати з миючим засобом.

6. Очищення оцтом

Читайте також: Як надовго позбутися трави та бур’янів: легкий та ефективний спосіб, про який мовчить 85% досвідчених дачників

Будь-яка кислота відмінно розчиняє opганічні сполуки, в тому числі жир. Нас же цікавить виключно столовий оцет. Все, що потрібно зробити – замочити грати в оцті в підходящій за розміром тарі. Через кілька годин буде досить добре помити грати за допомогою губки.

You cannot copy content of this page