fbpx

Яk влаштувати свою дитину в школу чи дитсадок і не потрапити в халепу

Прийнятий народними депутатами у 2017 році закон “Про освіту” кардинально змінив правила прийому дітей до першого класу вже з 2018 року. Головні принципи – відсутність конкурсів для зарахування та прив’язка до місця реєстрації.

Як діятиме нова система, та як віддати свою дитину на навчання розбирався “Обозреватель“.

Привязка до територій

Право на першочергове зарахування до школи діти, які проживають на території обслуговування закладу. Діти, які проживають у її межах, досягнувши шестирічного віку гарантовано отримують місце в цьому навчальному закладі, незалежно від того, чи є він спеціалізованим чи звичайним.

Також першочергове право є у дітей, чиї брат або сестра вже навчаються в школі, або ж у закладі працює хтось із батьків.

Закріплення за школами території обслуговування належить до компетенції місцевих оргaнів влади. Про прив’язку шкіл до певних адрес можна буде дізнатися в самих навчальних закладах, у районних управліннях освіти або на їх сайтах.

Дитина може потрапити до школи на за територіальним принципом, але тільки за умови наявності вільних місць у закладі. Педрада школи може провести жеребкування, але не конкурси. Також слід зазначити, що їх зараховуватимуть за датою народження, тобто старші діти матимуть пріоритет.

Як довести, що дитина проживає на даній території

Тут у Міністерстві рекомендують подавати паспорт з пропискою одного з батьків, або ж довідку про реєстрацію з місця проживання. Також підходять витяг з Єдиного держреєстру про реєстрацію місця проживання, копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, довідка про проходження служби у військовій частині одним з батьків, копію документу про право власності на житло, або ж нотаріально завірений документ про оренду житла.

Що робити орендаторам житла з дітьми шкільного віку

Якщо батьки знімають квартиру, для підтвердження місця проживання дитини вони повинні подати в школу договір оренди житла. Якщо ж такого немає, то діти будуть навчатися у школах, де будуть вільні місця.

Подання документів

Батьки мають подати документи особисто впродовж з 2 по 31 травня, при цьому везти з собою дитину не обов’язково. Батьки мають лише принести заяву про зарахування та свій паспорт.

З собою необхідно мати наступні документи:

– Свідоцтво про наpoдження або інший документ, що засвідчує особу.

– Медичну довідку №086-1/о.

– Документ про освіту (якщо дитина йде в другій і старші класи).

– Оригінал або копія висновку інклюзивно-ресурсного центру про комплексну оцінку дитини з особливими освітніми потребами, чи висновку пcихолого-медико-педагогічної консультації (за наявності).

Наказ про зарахування усіх дітей до 1-го класу видається не пізніше 1 червня (перша, основна хвиля зарахування) і оприлюднюється в закладі освіти та на його веб-сайті.

Згідно з положенням, батьки мають право відправляти той же самий набір копій документів в інші школи, і при наявності вільних місць, їх можуть зарахувати у заклад не за місцем проживання.

Читайте також: УКРАЇНЦЯМ ХОЧУТЬ СКАСУВАТИ ШТАМП ПРО ПРОПИСКУ В ПАСПОРТІ

Інформація про наявність таких місць розміщується в закладі, на його сайті або сайті відповідного органу управління освіти впродовж трьох робочих днів з дня їх появи. Зарахування на вільні місця відбувається до 15 червня (друга, додаткова хвиля зарахування).

Якщо не встигли вчасно подати документи

Згідно з положенням, після 15 червня зарахування відбувається у такому порядку, що до початку навчального року до школи зараховуються діти, які мають право на першочергове зарахування. А впродовж навчального року – у порядку надходження заяв про зарахування.

Якщо ваша територіальна школа вас не приймає

За документом, адміністрація шкіл та місцеві органи влади будуть зобов’язані “вжити вичерпних заходів” для зарахування всіх дітей із території обслуговування. За необхідності – передбачається відкриття додаткових класів, зокрема інклюзивних або спеціальних, чи зміна організації освітнього процесу, зокрема запровадження змінності в навчанні.

У випадку, коли вашу дитину не зараховують до закріпленої школи, у МОН радять подати скаргу у місцевий відділ освіти, або подати до суду. Звертайтеся до районних управлінь освіти, вони зобов’язані знайти місце для дитини у школі.

Вирішувати більшість таких ситуацій має місцева влада. У якихось дуже кричущих випадках може втручатися МОН.

Правила прийому до дитсадків

Через постійні черги до закладів дошкільної освіти і процвітаючої корупції, було прийнято зробити процес прийняття дітей до закладів максимально прозорим та чесним. Для цього були створені електронні черги.

Ви зможете самостійно дізнатися стан черги, вказати пільгову категорію, стежити за рухом звернення у електронному реєстрі та обрати садочки, які хочете відвідувати. Побачити свою заявку та дізнатись про те, які ви у списку на освітню послугу, можете на сторінці обраного вами дошкільного навчального закладу (ДНЗ) у списку заявок

На відміну від нововведень для дітей, що йдуть до 1-го класу, для малюків не існує територіальної прив’язки до дитсадка, а тому батьки можуть віддавати своїх дітей у будь-який вподобаний заклад. Навіть в чергу дитину можна поставити у п’ять садочків, що збільшить шанси на зарахування.

Зміна в подачі документів

Для вступу дитини до ДНЗ не треба збирати купу довідок, все, що вам потрібно, це письмова згода батьків та свідоцтво про народження дитини.

З 13 березня набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я, яким скасовується низка форм первинної облікової документації, зокрема медична карта дитини для вступу до школи і дитячий садок.

Як пізніше уточнили в МОН, для зарахування дитини в садок потрібно надати дві довідки. Це форма 086-1/о та називається вона “Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду”.

Така довідка заповнюється на дітей для зарахування як в установи дошкільної освіти, так і в загальні середньо-освітні навчальні заклади. Залишилася актуальною форма 063-о, де вказано порядок проведення профілактичних щеплень.

You cannot copy content of this page