fbpx

Як зекономити на опаленні, якщо утеплювати житло вже пізно? Зменшуємо суму в платіжці

Зі зростанням тарифів на газ та подальшим можливим підвищенням тарифів на центральне опалення багатьох цікавить питання — як зекономити та забезпечити свій комфорт. Менеджер ДТЕК ЕСКО Антон Ковалишин дав  кілька порад, як це зробити найбільш ефективно.

Готуватися до економії необхідно заздалегідь. У багатоквартирному будинку найбільшого ефекту з економії можна досягти, модернізувавши систему опалення.

Як утеплити квартиру?

Необхідно встановити тепловий лічильник та індивідуальний тепловий пункт (ІТП) з автоматичним погодозалежним регулюванням. Автоматика регулюватиме температуру теплоносія у будинку та зменшувати споживання енергії у дні або години потепління — в залежності від температури на вулиці.

Також рекомендую встановлювати балансувальні клапани на стояках. Це дозволить вирівняти розподіл теплоносія по квартирах. Тоді у всіх кімнатах будинку буде однаково тепло: не холодно, і не надто спекотно, аби не доводилося тримати відкритими вікна, опалюючи вулицю.

«Завдяки ІТП та балансуванню можна зекономити 10-40% витрат тепла. При комплексній термомодернізації будинки радянської забудови можуть економити в деяких випадках до 70%»

Перед кожним опалювальним сезоном обов’язково необхідно промивати систему опалення та позбавлятися солей та іржі у трубах та радіаторних батареях. Це покращить тепловіддачу. Робити такий захід має обслуговуюча компанія — колишні жеки, або ОСББ чи ЖБК.

Кожен багатоквартирний будинок напередодні ввімкнення опалення повинен мати Акт готовності до зими. В ньому зазначається стан будинку, виявлені недоліки. Мають бути перевірені всі інженерні комунікації, дах, горище, підвал, стан під’їзду. Підготовка будинку до зими має починатися ще навесні, після закінчення попереднього опалювального сезону.

Опалення

Якщо підготуватися до зими не встигли, у батареях вже тепло, а підвищити комфорт та економити хочеться, то ось кілька порад:

1. Забезпечте будинок лічильником тепла. Це дозволить платити за реальними показниками споживання тепла будинком, а не за нормативними нарахуваннями. Досвід показує, що витрати на опалення у будинках з теплолічильниками менші. Лічильник може встановити теплопостачальна організація в рамках своєї інвестиційної програми, або за рахунок міських коштів, або мешканці можуть встановити за власний кошт. Приватні будинки варто обладнати лічильниками газу.

2. Перевірте, чи немає втрат теплоносія у мережах гарячого водопостачання та центрального опалення. Переконайтесь, чи немає свищів або протічок на стиках труб. Краще полагодити їх до настання морозів.

3. Утеплювати стіни вже пізно, коли температура на вулиці менше +5 градусів. Монтажні роботи за такої погоди — це порушення технології утеплення. Утеплювати окремі квартири не варто. Це не призведе до економії, у кращому випадку допоможе підвищити температуру у квартирі на 1-1,5 градуси, але шкодитиме будинку. На межі утеплення виникає конденсат та пліснява. Утеплена та неутеплена частини стіни будуть нагріватися та охолоджуватися нерівномірно — це призведе до тріщин, у які потраплятиме волога, а в кінці може призвести до руйнації стін та будинку.

А ось замінити вікна на енергозберігаючі, утеплити та герметизувати наявні можна. Перевірте та замініть гумові ущільнювачі на вікнах, відрегулюйте фурнітуру — краще це зробить відповідний майстер. Також встановіть ущільнювачі на дверях у квартиру.

У під’їзді перевірте, щоб всі вікна були цілими, тоді будинок не втрачатиме тепло. Двері у під’їзд та у підвал мають щільно зачинятися. Двері у будинок краще оснастити автодоводчиком або простою пружиною. Утеплити також варто горище як у багатоповерхівках, так і у приватних будинках.

Утеплювати інженерні комунікації — труби системи опалення у підвалі та на горищі — можна будь-коли. Чим раніше це зробите, тим менше втрачатиме тепла на шляху до квартири. Утеплювати необхідно шаром теплоізоляції не менше діаметру труби, причому навіть металеві вентилі.

4. У приватних будинках не поспішайте міняти котли на твердопаливні. Прорахуйте окупність цього заходу. 6-7 років окупності — забагато для приватної оселі. Чим популярнішим стає використання дров, тим вони більше дорожчають. Можливо, буде краще встановити ефективний газовий котел з більшим коефіцієнтом корисної дії (ККД).

5. Навчайте та привчайте мешканців будинку дбайливо споживати тепло. Бо у багатоквартирних будинках за всі втрати тепла сплачують усі мешканці разом. У приватних — кожен окремо за свої.

Опалення

6. Встановіть двозонний лічильник, який дозволяє платити за електроенергію у 2 рази менше з 23:00 до 07:00. Його можна замовити в енергопостачальній компанії. За комплексного підходу кожна сім’я може економити до 50% витрат на електроенергію в тому числі і на електроопаленні.

7. Готуйтеся до наступного опалювального сезону. Почніть з проведення енергоаудиту — комплексного енергетичного обстеження будинку. Енергоаудитор допоможе визначити, скільки ваш будинок може зекономити енергії, де відбуваються тепловтрати, які енергоефективні заходи необхідні, наскільки вони вигідні, скільки коштують, коли окупляться, та де взяти на них кошти. Енергоаудитор визначить, чим краще «лікувати» будинок — утеплювати чи встановлювати ІТП.

Читайте також: 5 способів без зусиль почистити кухонні шафки від жирного нальоту – прибрати навіть багаторічний наліт простіше, ніж здається

Профінансувати енергоефективні заходи можна або за допомогою коштів міського бюджету, або через програму «теплі кредити» або IQ Energy, по яких компенсується близько третини вартості енергоефективного обладнання та матеріалів. Для модернізації системи опалення у багатоквартирному будинку можна запросити енергосервісну компанію (ЕСКО). Така компанія може вкласти свої кошти та виконати енергоефективні заходи «під ключ», гарантувавши економію енергоресурсів.

Ті ж самі ЕСКО можуть зекономити і витрати міського бюджету на утеплення та модернізацію шкіл, дитячих садків, лікарень, органів місцевої влади, котельних та ТЕЦ. Зекономлені на опаленні кошти можна спрямувати на більш важливі для міста справи. ЕСКО також модернізують обладнання великих промислових підприємств з економією від 30 до 90% енергоресурсів.

You cannot copy content of this page