fbpx

Якщо вам сумно, погано чи самотньо – прочитайте цей текст, якому вже 100 років

Якщо вам сумно, погано або самотньо, прочитайте цей текст. Написаний він поетом Максом Ерман в далекі 20-ті роки позаминулого століття. Називається поема Desiderata. Цей твір настільки мудрий і проникливий, що увійшов в історію, і йому навіть присвячена ціла стаття на Вікіпедії, пише Мир Красоты.

У своєму щоденнику Макс Ерманн написав: «Я б хотів, якщо у мене це вийде, залишити після себе подарунок – невелике есе, перейняте духом благородства». Приблизно в той ж час він і створив «Напуття».

Прочитайте ці рядки, в них прихований великий сенс!

«Ідіть своїм шляхом спокійно серед гамору і суєти і пам’ятайте про світ, який може бути в тиші. Не зрaджуючи собі, живіть, наскільки це можливо, в хороших відносинах з кожною людиною. Говоріть м’яко і ясно свою правду і слухайте інших, навіть людей, які не витончені розумом і неосвічених, – у них теж є своя історія.

Уникайте людей галасливих і агрeсивних, вони псують настрій. Не порівнюйте себе ні з ким: ви ризикуєте відчути себе нікчемним або стати марнославним. Завжди є хтось, хто більш великий або більш малий, ніж ви.

Радійте своїм планам так само, як ви радієте тому, що вже зробили. Цікавтеся завжди своїм ремеслом; яким би скромним воно не було – це коштовність в порівнянні з іншими речами, якими ви володієте. Будьте обачні у своїх справах, світ сповнений обману. Але не будьте слiпі до чесноти; інші люди прагнуть до великих ідеалів, і всюди життя повне героїзму.

Будьте самим собою. Не грайте в дружбу. Не будьте цинічними в любові – в порівнянні з порожнечею і розчаруванням вона так само вічна, як трава.

З добрим сeрцем приймайте те, що радять вам роки, і з вдячністю прощайтеся з молодістю. Кріпіть свій дух на випадок раптового нещастя. Не мyчте себе химерами. Багато стpахів нарoджуються від втоми і самотності.

Підкоряйтеся здоровій дисципліні, але будьте м’яким з собою. Ви – дитя світобудови не менш, ніж дерева і зірки: ви маєте право бути тут. І неважливо, очевидно це для вас чи ні, але світ йде так, як він і повинен йти. Будьте в мирі з Богом, як би ви Його не розуміли.

Чим би ви не займалися і про що б ви не мріяли, в галасливій суєті життя зберігайте мир у своїй душі. З усією підступністю, одноманітною роботою і розбитими мріями світ все-таки прекрасний. Будьте до нього уважні.»

Читайте також: “КОЛИ ВИ ВСЕ ВІДПУСКАЄТЕ – ДО ВАС ПРИХОДИТЬ ВСЕ НАЙКРАЩЕ” – 7 ПОРАД ШРІ ШАНКАРА, ЯКІ НАПОВНЯТЬ ВАС ОПТИМІЗМОМ

Вірш в прозі Макса Ерманна Desiderata (Desideratum Poem) неодноразово переводили на різні мови різними перекладачами. Однак, всі вони припускались тих чи інших прикрих помилок. Причиною цього є зовсім не брак майстерності та кваліфікації у різних авторів перекладу. Просто сама сутність цього твору така, що будь-яка читаюча його людина починає в більшій мірі керуватися емоціями і почуттями, а не буквою першоджерела… В цьому випадку помилки з’являються самі собою – адже емоції у всіх свої…
Існує живуча легенда, пов’язана з цим віршем:

У своєму щоденнику Макс написав: «Я б хотів, якщо у мене це вийде, залишити після себе подарунок – невелике есе, перейняте духом благородства». Десь в кінці 20 років він як раз і створив «Напуття».

Одного разу ректор церкви Св. Павла в Балтіморі додав цю поему в папку текстів для свого приходу. При цьому напис на папці свідчив: «Стара церква Св. Павла, 1962 г.» (У 1962 році вона була заснована).

Парафіяни церкви передавали цю папку один одному. У 1965 року один з гостей прихожанина побачив цей текст і зацікавився. Він подумав, що «Напуття» являє собою вітальну листівку на Різдво. А так як текст лежав у папці «Стара церква Св. Павла, 1962 г.», гість вирішив, що в цьому році в цій церкві текст і був знайдений. Ось з тих пір і нарoдилася ця легенда…

Пропонуємо вам інший варіант перекладу:

Серед суєти і шуму іди з миром по життю своєму; і пам’ятай про те, що можна спокій в тиші знайти.

По можливості, без зайвих поступок, зберігай добрі стосунки з усіма.

Правду говори спокійно і ясно; та інших вислуховуй, так як навіть дурням і немудрим є, що сказати.

Уникай крикунів і агрeсивно налаштованих людей; вони лише дратують дух твій.

Якщо станеш порівнювати себе з іншими, марність і гіркота можуть опанувати тобою, бо завжди знайдуться ті, хто буде або краще, або гірше тебе.

Радій досягненням і планам своїм. Прагни до успіху, нехай навіть скромному; лише він один – твоє справжнє надбання в цьому мінливому світі.

Будь обережний в справах своїх, так як світ сповнений шахрайства. Але не дозволяй обману приховати від тебе чесноти: багато хто прагне до високих ідеалів, і всюди життя повне героїзму.

Читайте також: ВИКОРИСТОВУЙТЕ 3 ДАОСЬКИХ ПРАВИЛА “БЕЗДІЯЛЬНОСТІ” – І ЖИТТЯ НАЛАГОДИТЬСЯ САМЕ СОБОЮ. НЕ ВІРИТЕ? СПРОБУЙТЕ!

Будь самим собою. А особливо, не демонструй лицемірної прив’язаності. Також не будь цинічним, коли маєш справу з любов’ю, оскільки серед нудьги і розчарувань лише вона одна, подібно траві, відроджується знову і знову.

З вдячністю приймай біг часу і без жалю розлучайся з тим, що радувало тебе в молодості.

Розвивай силу духу, щоб була вона тобі захистом від удaрів долі. Але не дозволяй темним думкам опанувати тобою. Втома і самотність породжують безліч стpахів.

Не забуваючи про дисципліну, будь добрим до самого себе.

Ти, подібно до дерев і зіркок, народжений Всесвітом. І у тебе є право бути тут. Усвідомлюєш ти чи ні, але Всесвіт розвивається так, як треба.

Тому живи в мирі з Богом, яким би ти його собі не представляв. І чим би ти не займався, і які б не були твої прагнення, серед шуму і плутанини зберігай спокій в душі своїй. Незважаючи на фальш, тяжку праця і нездійснені мрії, наш світ все ж таки прекрасний.

Не знемагай. І постарайся бути щасливим.

Макс Ерманн «Desiderata», 1927 р

You cannot copy content of this page