fbpx

Єгипет не відмовлявся від купівлі 240 тисяч тонн української пшениці

Інформація видання Reuters про розірвання Єгиптом контракту з Україною на постачання 240 тис тонн пшениці, виявилася неправдою. Таку інформацію видання оприлюднило посилаючись на власні джерела.

На справді виявилося, що контракт буде переукладено через відсутність у ньому положень про дії сторін у разі настання форсмажорних обставин.

Про це в ефірі Громадське.Радіо заявив віцепрезидент Торгово-промислової палати (ТПП) України Михайло Непран з посиланням на посла України в Єгипті Миколу Нагорного та інформацію, отриману від зернотрейдерів.

“Справді, контракт було підписано. Так, українська сторона у зв’язку з блокадою портів не могла виконати його своєчасно.

Вийшло так, що в угоді у них не було передбачено пункту про існування форсмажору. Якби такий пункт був, то вони б прийшли у ТПП, ми видали б їм сертифікат, і це стало б підставою для них без штрафних санкцій продовжити термін виконання контракту”, – сказав він.

Непран каже, що Україна та Єгипет ухвалили рішення закрити цей контракт із нездійсненними умовами, і укласти нову угоду, за якою і буде здійснено закупівлю пшениці.

“Більше того, як повідомив мені наш посол у Єгипті Микола Нагорний, єгипетська сторона офіційно запевнилаа його в тому, що вона в жодному разі не відмовляється від співпраці з Україною, що вони розуміють ситуацію з блокуванням портів, і Єгипет надалі готовий працювати з Україною і закуповувати зерно”, – підкреслив представник ТПП.

За умовами контракту на постачання 240 тис тонн пшениці, який було підписано наприкінці 2021 року, а постачання мали відбутися у березні-квітні цього року. За цей час вартість зернових суттєво змінилася, що також буде відображено у новому контракті.

“Наші зернотрейдери мені сказали, що вони навіть радіють такій ситуації, бо коли укладалася угода у грудні минулого року, то ціна була десь $250 за тонну.

Наразі ціна зросла майже вдвічі. Тобто, з економічної точки зору їм навіть вигідніше стало, адже новий контракт підписуватиметься вже за іншою ціною, тобто всі кричали, що “зрада”, а виявилася перемога”, – підсумував Непран.

Фото: novyny.live.

08/01/2022

You cannot copy content of this page