fbpx

Їй тільки 20 років, а вона вже відмовилася від навчання і своїх планів на життя заради 7 дітей

20-річна дівчина покинула навчання, забувши про особисте життя і мрії, вона повернулася в рідне село, щоб поодинці підняти на ноги 7 дітей.

Поки її ровесниці зависають у соцмережах, бігають на дискотеки і вибирають наряди, 20-річна Христина Євтушенко поодинці виховує п’ятьох хлопчиків і одну дівчинку. Кожен день немов маленький подвиг. Крім виховання дітей вона веде велике підсобне господарство. Які вже тут дівочі мрії!

ДВА ГОРЯ ПІДРЯД

Два роки тому в їх будинок прийшла біда. Спочатку від рaкy пoмeр 46-річний глава сімейства Микола Євтушенко. У селі кажуть, працьовитий був чоловік, любив поезію. А через рік не стало матері – Віра Євтушенко, залишившись без чоловіка, не витримала і одного разу вночі впала без свідомості. Лiкарi сказали: «Відірвався трoмб».

У подружжя Євтушенко залишилося вісім дітей! Найменшому Євгену – 4 роки. Старша дочка Христина в цей час закінчила перший курс коледжу, де вчилася на кухаря-кондитера. Але навчання довелося покинути.

 

«ДІТЕЙ НЕ ВІДДАМ!»

– У день маминого пoхoрoну до нас приїхали дві жінки з відділу опіки. Я відразу все зрозуміла. Сказала їм, що жодної дитини в дитбудинок не віддам, – згадує Христина, – вони не стали наполягати, але попередили, що молодших братів і сестру все одно скоро заберуть. Говорили, що всіх дітей мені ніхто не довірить, мовляв, я ще молода без освіти і без чоловіка.

За сім’ю заступилася місцева влада. Сільські депутати пообіцяли, що допоможуть з ремонтом і з опаленням. А сільський голова особисто поручився за Христину перед співробітниками відділу опіки та піклування.

Опіка дала Христині півроку випробувального терміну. Якщо впораєшся – твоя взяла. І вона впоралася.

РОЗКЛАД НА ДЕНЬ

Кожен день Христини Євтушенко починається о 6:30 ранку. Насамперед треба загнати в корову в стадо. О сьомій годині сніданок.

Спочатку з дому йдуть школярі Олексій, Костянтин і Валерій. Потім Христина веде в дитячий садок найменших Євгенію і Дарію. Далі починаються клопоти по господарству: нагодувати свиней, кіз і кроликів, випрати, прибрати в кімнатах і приготувати обід.

До вечора вся сім’я в зборі. Хтось грає, хтось робить уроки. Христина строго перевіряє всі домашні завдання. О сьомій годині вечора доїння корови. О 22.00 відбій.

– Раніше ми тягали воду зі свердловини у дворі. Це важко. Але адміністрація допомогла: тепер в будинку є водопровід і каналізація, – розповідає Христина, – скоро повинні відремонтувати опалення.

 

СТАРШИЙ БРАТ СПІШИТЬ НА ДОПОМОГУ

Всю чоловічу роботу після cмeрті батька виконує найстарший з братів – 19-річний Артем. Він вчиться в сусідньому місті на механіка. Додому вибирається тільки на вихідні.

У кожної дитини в сім’ї Євтушенко є свої обов’язки. Наприклад, 10-річний Валерій краще всіх вправляється з тваринами. Знає кого і скільки годувати. А Костянтин краще за всіх допомагає по дому.

НА ЩО ЖИВУТЬ?

– На сьогоднішній день сім’ю Євтушенко повністю утримує державу. Христина щомісяця отримує на 6-х дітей допомогу і пенсію по втраті обох годувальників.

Пенсію з особистого рахунку ніхто з дітей не знімає. Старша сестра строго-настрого заборонила витрачати ці гроші до повноліття.

– Христині зараз дуже складно. У важкі хвилини навіть спертися ні на кого. Іноді втомиться, забіжить до мене, разом поплачемо, – розповідає сусідка, – в майбутньому буде ще складніше. У мене в самої вісім дітей. Їх виховання – це величезна праця. Але вона дівчина сильна.

Подруги Христину не розуміють. Кажуть, що вона перекреслює свою молодість. Але вона їх не слухає:

– У мене тільки одна мрія – поставити дітей на ноги і дати їм освіту. Крім мене у них нікого немає.

Про особисте життя Христина поки і не думає – не до того. Звичайно ж, хоче в майбутньому здобути освіту. Але поки не до цього! Зараз вирішила піти на курси перукарів, щоб самій стригти братів і сестричок.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook

You cannot copy content of this page