fbpx

«Зернову угоду» в Стамбулі підписано – деталі

В п’ятницю, 22 липня, документ під назвою “Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів” підписано.

«Ініціатива», яка підписана представниками Туреччини, ООН та України, ще має бути затверджена Кабміном та оприлюднена у повному обсязі, пише УП.

Такий же документ окремо підписали представники Туреччини, ООН та Росії. З українського боку документ підписав міністр інфраструктури Олександр Кубраков, з російського-Шойгу.

Наголошується, що Україна не підписувала жодних документів з росією.

«Ініціатива» передбачає, що порти “Одеса”, “Чорноморськ” і “Южний” повністю контролює Україна. Документ не передбачає послаблення санкцій щодо росії.

Не передбачено жодного транспортного супроводу російськими кораблями українських суден.

Спільний координаційний центр (СКЦ), до якого увійдуть представники України, росії, Туреччини і ООН буде здійснювати загальний нагляд за дотриманням Ініціативи.

Ним буде створено інспекційні групи.

Усі торговельні судна, які перевозитимуть вантажі будуть підлягати інспекції, яку проводить інспекційна група в гаванях, визначених Туреччиною, на вході/виході до/з Турецької протоки.

Інспекційна діяльність в українських територіальних водах здійснюється Україною.

Жодні військові кораблі, літаки, безпілотні літальні апарати (БПЛА) не можуть наближатися до морського гуманітарного коридору ближче, ніж на відстань, узгоджену СКЦ.

Договір діятиме 120 днів із дати підписання і буде автоматично продовжений, якщо ні одна із сторін не повідомить, що хоче його припинити.

Фото: fakty.com.ua.

07/22/2022

You cannot copy content of this page