fbpx

1 грудня – пам’ять святих мyчеників Романа і Варула: що варто знати про цей день

Святий мyченик Роман був дияконом у храмі міста Кесарії Палестинської. Під час одного з гонінь на християн він переселився до Антіохії, де зміцнював християн у вірі своїм прикладом і гарячою проповіддю.

Коли правитель Антіохії на ім’я Асклипіад задумав зруйнувати християнський храм, святий Роман закликав віруючих відстояти свою святиню. Він переконав їх у тому, що якщо вони збережуть храм, то будуть радіти тут, на землі, а якщо загинуть при захисті храму, то будуть радіти в Царстві Небесному. Побачивши таку рішучість народу, правитель не зміг виконати свого наміру.

Через деякий час, коли в місті почалося язичницьке свято і зібралося багато людей з усієї округи, святий Роман почав засуджувати ідолопоклонство і закликав всіх слідувати за Христом. Тоді його схопили і почали мyчити. Під час тоpтур мyченик побачив у натовпі святого юнака-християнина Варула і, вказуючи правителю на нього, сказав, що хлопчик розумніший за нього, тому що вклоняється Правдивому Богові. Правитель Асклипіад наказав привести Варула до себе. На всі питання правителя юнак твердо і без страху сповідав віру в Христа, Єдиного Бога. Роздратований Асклипиад наказав жоpстоко бити мyченика Варула, а потім обeзгoлoвити його. Перед смepтю святий отрок попросив свою матір, яка була присутня при стpаті, дати йому пити, але мати впросила його витерпіти всі мyки заради Господа Ісуса Христа. Вона сама притулила голову сина на плаху, а після стpати поxовала його.

Мyченик Роман був засуджений до спaлення, але раптова злива згасила вогонь. Святий став прославляти Христа, і правитель наказав відpiзати йому язика, але, і без нього, святий Роман продовжував голосно славити Господа. Тоді мyчителі засудили його до стpати через пoвiшання.

Читайте також: Вихідні у грудні 2018: які робочі дні переносяться на суботу

За матеріалами – УНІАН, 24 канал.

Іменини 1 грудня святкують: Микола, Платон, Роман.

Народні прикмети на 1 грудня:

– Якщо 1 грудня на вулиці тепло – зима буде м’якою.

– Якщо погода протягом дня дуже швидко змінюється, то зима буде мінливою.

Що можна робити 1 грудня

1. По можливості, давайте жебракам милостиню, даруйте їм предмети побуду та одяг, який вам більше непотрібний.

2. Якщо ви давно мріяли про відпочинок, спокійно вирушайте в далеку дорогу. Ваші мандри будуть вдалими та щасливими.

Що не можна робити 1 грудня

1. Цього дня категорично забороняється сваритися, адже сварки можуть затягнутися на весь рік.

2. Постарайтеся ні на кого не злитися, стримуйте свої емоції та будьте доброзичливішими.

You cannot copy content of this page