fbpx

12 квітня преподобного Іоанна Лествичника: що категорично не можна робити

12 квітня 2019 року вшановують преподобного Іоанна Лествичника. Після 19 років чернецтва він пішов у безлюдне місце, де провів 40 років в молитвах і пості. На честь свята господині випікали спеціальні обрядові печива, які називалися драбинками. Кожне таке печиво віддавали члену сім’ї – вважалося, що якщо з’їси його, то будеш здоровим весь рік. У майбутньому житті людина, котра з’їла “драбинку”, зможе зійти на небо і потрапити в рай.

Іменини сьогодні святкують: Іван.

Говорили, що саме в цей день починав скaженіти домовик – він не впізнавав мешканців свого будинку і бешкетував. Вважалося, що краще не виходити у двір без особливої необхідності, щоб не попастися домовому на очі. У цей час домовик змінює шкіpу на нову, або одружується на відьмі. Цим і пояснювали його неспокійну поведінку. 12 квітня слов’яни намагалися загнати в хлів всю худобу, замкнути її там, відправитися додому і навіть не виглядати у вікна, не кажучи вже про те, щоб вийти на вулицю.

Говорили, що домовик 12 квітня бешкетує до перших півнів, тому не виходили нікуди й очікували світанку. В інші ж дні домовика не боялися і, навпаки, вважали його членом родини, оскільки він завжди допомагав добрим людям, а от ледарів не любив. Вірили в те, що домовик захищає інтереси сім’ї.

Однак домовик, якщо його не вшановували, міг і пустувати. Особливо це стосувалося 12 квітня. Так, він міг наслати хвopoбу на домашню худобу або заважати спати вночі.

Народні прикмети на 12 квітня

– Кульбаби цвітуть – літо буде коротким.

– Багато дощів у квітні – прикмета того, що влітку можна буде зібрати багато грибів.

– Бики й корови задирають голови вгору, сплять вдень і майже не п’ють – прикмета до того, що скоро буде дощ.

– Гуси летять високо – буде багато дощів навесні і влітку.

Що можна робити 12 квітня

1. Сьогодні сміливо вирушайте у подорожі.

2. Рекомендується у цей день завершити усі заплановані раніше справи.

Читайте також: До дружини прилетів у гості родич з США. Їздили з Івано-Франківська до Львова – забирати з аеропорту. Враження!

Що не можна робити 12 квітня

1. У цей день не можна багато працювати та виконувати важкі домашні справи.

2. У цей день категорично заборонені сваpки в сім’ї.

За матеріалами – Зак.Депо.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page