fbpx

16 травня Маври і Тимофія: чому сьогодні обов’язково потрібно випити склянку молока

За народним повір’ям, якщо чорна смуга в житті неабияк затягнулася, потрібно 16 травня прикрасити своє житло гілочках берези, яку принесено з лісу. У цей день бажано носити одяг жовтого кольору. Не можна лаятися в цей день з близькими. День хороший для людей творчості. Добре в цей день хрестити дітей. Сприятливі також поїздки і подорожі. 16 травня можуть відвідати гарні ідеї. В цей день господині радіють і обов’язково варять зелений борщ, а всі – б’ються кропивою.

Сьогодні, 16 травня, згадують святих Тимофія і Мавру. Вони, як тільки одружились, були піддані жaxливим тоpтуpам і кaтyвaнням. У результаті їх poзiп’яли на хрестах. Шлюб молодят тривав лише 20 днів.

Згідно з народним календарем, Мавра отримала кілька прізвиськ. Одне з найпоширеніших – Розсадниця. Вправні господині, зазвичай, починали висаджувати розсаду капусти і сіяти різні насіння овочів. Дуже часто бризкали розсаду і святою водою, щоб захистити плоди від попелиці і гусені.

Мавру також назвали – Зелений борщ. Це прізвисько свята отримала через те, що з цього періоду починали варити борщ із зелені – щавелю, кропиви, лободи.

Також у цей день, корова, наївшись соковитої і свіжої трави, приносила найсмачніше молоко. Люди говорили: “І господині легко, якщо на столі молоко”. Говорили, що з цього дня у корів молоко додається. Господині раділи цьому, оскільки в селах в старовину молоко було одним з основних продуктів харчування.

Якщо людина народилася 16 травня, то, згідно з віруваннями, буде чудово готувати. Цілющою силою в цей день наділяли кропиву. Люди бuлu один одного кропивою для того, щоб весь рік бути захищеними від хвopoб. 16 травня знахарі також відправлялися збирати цілющі трави і готували з них зілля. Особливо цілющими вважалися настої з молодої кропиви, які допомагали позбутися від великої кількості хвopoб.

Народні прикмети на 16 травня

  • Якщо дуб раніше від ясена розпускає листя, то це обіцяє посушливе літо
  • Під час посіву потрібно пересипати насіння з рук в руки, щоб вродила смачна капуста
  • Солов’ї заспівали до 16 травня – прикмета до того, що скоро все зацвіте навколо
  • Велика роса – буде хороший урожай огірків
  • Ясна погода 16 травня – огірків багато збереш
  • Черемха цвіте, і тепла погода встановилися – в пору посіву теж буде тепло
  • Черемха цвіте – холоду попереду
  • Чим раніше зацвіте черемха, тим більш теплим або гарячим буде літо, а восени також буде тепло
  • Гуси і качки крила піднімають, махають ними – чекай бурі.

Що можна робити 16 травня

1. Якщо в ластівчиному гнізді в цей день відшукати невеликий камінчик, то його можна використовувати як оберіг від будь-якого зла.

Що не можна робити 16 травня

1. В цей день не можна мити голову, адже накличете собі неприємності на роботі.

За матеріалами – Зак.Депо.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page