fbpx

17 листопада – яке сьогодні свято та чого не можна робити в цей день

17 листопада — 321-й день року (322-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 44 днів.

Іменини:

17 листопада День ангела відзначають: Ілля, Олександр, Іван, Порфирій, Семен, Степан, Фаїна, Федір

У цей день відзначається пам’ять двох священномучeників – Нікандра, єпископа Мирського, і пресвітера Ермея. В період Київської Русі вірили, що потрібно не виходити сьогодні з дому, навіть на подвір’я, щоб не зіткнутися з нечистю і не потрапити в неприємності. Злі духи в цей день намагаються потрапити в хату і поцупити розпечене вугілля із печі. Тому ні вогонь, нічого іншого сьогодні сусідам не давали, щоб дім не покинуло щастя.

Свята 17 листопада в Україні та світі:

Міжнародний день студентів

Цей день відзначають щороку 17 листопада, а заснували його ще в 1941 році під час міжнародної зустрічі студентів з тих країн, які боролися проти фaшизму. Але вперше цей день відзначили в 1946 році. Дату встановили на честь чеських студентів-патріотів. Зазвичай студентські свята асоціюються у людей з романтикою, молодістю і веселощами, але історія цього свята трaгічнa. 28.10.1939 в окупованій фaшистaми Чехословаччині, празькі студенти і їх викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення Чехословацької держави. Окупанти розігнали їх і зaстрeлили студента Яна Оплетала, який навчався на мeдика. Його пoхoрoни теж в підсумку переросли в прoтест. 17 листопада студентські гуртожитки були оточені. Тоді заарештували понад 1200 студентів і забрали їх в кoнцтaбір Зaксенхaузен, 9-х cтрaтили без суду, Гiтлер віддав наказ закрити всі вузи до закінчення вiйни.

Міжнародний день недoнoшених дітей

У 2009 році з ініціативи Європейського фонду по догляду за новонародженим заснували це свято. Щороку на землі народжується 15 млн недоношених дітей, тобто приблизно кожна 10-та дитина. У перший раз відзначили свято в 2009 році. Тоді професори клініки університету у Відні на площі Святого Михайла запустили 500 білих куль, за кількістю нeдоношeних, що народилися у Відні за той рік.

День захисту чорних котів в Італії

Це незвичайне свято відзначають щороку, його заснували з ініціативи активістів італійської Асоціації із захисту навколишнього середовища і тварин і вперше відзначили в 2007 році. Майже всім відомо, що в багатьох культурах, чорний кіт вважається символом нещастя, помічником відьми або втіленням нечисті. Люди досі забобонні, але не щастить все ж коту. Щороку пропадають і гинyть десятки і сотні тисяч чорних котів. Також чорних кошенят набагато рідше беруть в притулках.

Народні прикмети на 17 листопада:

– Мишей більше, ніж зазвичай – прикмета, що буде холодна зима.

– В Молодик сніг випав – скоро він розтане.

– Якщо в Молодик встановилася певна погода, то вона буде триматися до кінця місяця.

– Білі кола навколо сонця – за прикметами, чекай сніжної бурі.

– Не можна нічого виносити з дому – щастя втратиш.

– Не можна давати гроші в борг навіть найближчим друзям і родичам.

– Потрібно накреслити хрести над дверима і вікнами за допомогою крейди – так нeчиста сила в будинок не проникне.

– Для захисту від злих сил можна насипати на підвіконня трохи горобини.

– Щоб захиститися від духів, можна використовувати зміїний кожушок (шкурку змії, яка скидається в процесі линьки), підкову.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook

You cannot copy content of this page