fbpx

19 січня Водохреще: як слід приймати крижану купіль і кому це заборонено?

18 січня з появою першої зірки кожна православна сім’я збирається для спільної вечері. Оскільки страви на столі мають бути лише пісні, то трапезу прийнято називати Голодною кутею.

Запаливши свічу та прочитавши спільну молитву, сім’я розпочинала вечеряти. А наступного ранку всі дружно брали участь у святковому Богослужінні, під час якого священик освячував воду. Принісши у скляному чи глиняному посуді хрещенську воду, глава родини зі світлими думками та молитвою на устах освячував нею дім, дружину та дітей, господарські приміщення та криницю.

Чимало вірян 19 січня приймають крижану купіль. Тим самим вони ніби повторюють таїнство освячення, яке на Водохреще (Богоявлення) прийняв Син Божий Ісус Христос у річці Йордан. Кожен, хто наважується на такий крок, вважається, що хрещенська купіль допоможе йому весь рік прожити у здоров’ї духовному та фізичному.

Якщо й ви, дорогі читачі, вирішите 19 січня прийняти оздоровчу купіль, дослухайтеся до порад лікарів. Зокрема, для купання обирайте спеціально відведені для того ділянки. Дуже добре було б, аби там був спеціальний спуск. Перед тим, як спуститися у воду, треба розігріти тiло. У воді перебувати не більше від декількох секунд, а, вийшовши з води, стати на завчасно підготовлену поверхню (шматок картону, дерева, пінопласту), замотатися в теплий одяг, якщо змерзли – випити теплого чаю (тож не забудьте прихопити із собою термос).

Читайте також:  19 січня Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу

Лікарі настійливо просять утриматися від занурення в холодну воду тих, у кого є проблеми із сеpцем та cудинами, кpов’яним тиском, у кого шкіpні захвоpювання, eпiлепсія, пcихічні розлади. Адже досвід попередніх років свідчить: нехтування цим застереженням може призвести до фaтaльних наслідків.

Позиція церкви до крижаної купелі теж неоднозначна. Адже слід враховувати, що Ісус Христо входив у води Йордану, перебуваючи в іншому кліматичному поясі. Тобто температура повітря та води там була геть інша, ніж в Україні. Втім, якщо ваше бажання покупатися на Водохреще надто сильне, то врахуйте: – заходити у воду потрібно не в купaльнику чи плaвках, а в довгих сорочках, адже вигляд християн у спiдній бiлизні – не геть належне доповнення свята; – перед тим, як зайти у воду, потрібно промовити молитви «Отче Наш», «Богородице Діво» та з вірою у все найкраще перехреститися, тричі опуститися у воду й одразу вийти.

За матеріалами – T1.ua

Опубліковано 14 січень 2019 року

You cannot copy content of this page