fbpx

5 серпня вшановують Почаївську ікону Божої Матері. Головні чудеса образу

Ікона написана темперою древнім візантійським письмом на липовій дошці і зображає Матір Божу в пояс. На правій руці вона тримає немовля Ісуса, а на лівій – плат, яким прикриті ноги і спина Христа. Ліва рука Ісуса лежить на плечі Богородиці, а правою він благословляє. В іконографії такий тип зображення називається “Розчулення”.

Безліч чудес сталося біля ікони Почаївської Божої Матері.

5 серпня православна церква влаштовує святкування на честь Почаївської ікони Божої Матері, яка належить до числа найбільш шанованих святинь православ’я. При цьому на поклоніння чудотворному образу Пресвятої Богородиці приходять і християни католицької віри.

Вже близько 400 років чудотворна ікона перебуває в Почаївській Лаврі (монастир у Тернопільській області). Відзначається, що чудеса цієї святої ікони численні і засвідчені у монастирських книгах записами християн, які звертаються з молитвою про позбавлення від невилiковних нeдуг, звільнення від пoлону і напоумлення грішників.

У 1721-1832 роки засвідчено як мінімум 539 чудес біля ікони. Наприклад, зцілення слiпої дівчинки Анни Акімчукової.

Святкування на честь Почаївської ікони Божої Матері 5 серпня було встановлено в пам’ять про позбавлення Успенської Почаївської Лаври від турецької облоги в 1675 році.

Під час Збаразької вiйни з турками, за часів царювання польського короля Яна Собеського (1674-1696), полки, що складаються з татар під проводом хана Нурредіна, через Вишнівець підступили до Почаївської обителі, обступивши її з трьох сторін.

Слабка монастирська огорожа, як і кілька кам’яних будівель обителі, не представляла ніякого захисту. Ігумен Йосип Добромирський переконав братію і мирян звернутися до небесних заступників: Пресвятої Богородиці і преподобного Іова Почаївського. Ченці і миряни довго молилися і припадали до чудотворного образу Божої Матері.

Зі сходом сонця татари тримали останню пораду про штурм обителі, ігумен же звелів співати акафіст Божій Матері. З першими словами «Взбранной Воєводі» над храмом раптово з’явилася Сама Пречиста Богородиця з небесними ангелами. Преподобний Іов знаходився поблизу Божої Матері, уклонився Їй і молився про захист храму Господнього.

Читайте також: Місяць серпень присвячений Богу Отцю. Молитва на кожен день місяця

У той же час татари подумали, що небесне воїнство це привиди і зі страхом стали стріляти в Пресвяту Богородицю і преподобного Іова, проте стріли поверталися до них назад. Тоді вони в пaніці вбuвали один одного і пускалися навтьоки. Захисники монастиря кинулися в погоню і захопили багатьох у пoлон. Деякі пoлонені згодом прийняли християнську віру і залишилися служити Богу в цій обителі.

Молитва:

Перед святою Твоєю іконою, Владичице, ті, що моляться Тобі зцілення отримують, віри істинної пізнання сприймають. Тому і нам, що до Тебе припадаємо, гріхів відпущення випроси, помисли благочестя серця нашого просвіти і до Сина Твого молитву вознеси за спасіння душ наших.

За матеріалами – Доброта.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page