fbpx

6 травня – День святого Юрія: чому треба умиватись росою, годувати тварин і не можна кричати

6 травня відзначають одне з найбільших весняних свят на честь мученика Юрія Змієборця. Він є одним із найшанованіших святих, борцем зі злом. У Юріїв день варто годувати тварин квітами та вмиватися росою. Сьогодні не можна брати ниток до рук та не варто кричати.

6 травня 2020 року святкують День святого Юрія. Він є покровителем хліборобства і скотарства у всіх християнських народів. Вважається, що на Юрія “весна сходить на землю”, а святий цього дня “відмикає землю”. У цей день відбувається перший в році вигін худоби на пасовисько. Женуть худобу свяченою вербою, яку святили на Вербну неділю.

Іменини сьогодні святкують: Валерій, Іван, Георгій, Олександр.

Народні прикмети на 6 травня

– Якщо чути голос птаха – погана прикмета на врожай.

– Редьку треба сіяти на Юрія, щоб була соковитою.

– Якщо на Юрія буде буря, то буде мокре літо.

– Закувала зозуля до Юрія – на поганий врожай.

– Якщо хрущі з’являються у великій кількості, то це ознака доброго врожаю на просо.

– Якщо багато хрущів навесні, то літо буде гарне, не дуже дощове.

– Якщо хрущі з’явилися заскоро, ще у квітні, то травня чекай дощового.

– По кульбабі можна дізнатися погоду, бо перед похолоданням квіточки в цієї рослини завжди закриваються.

Що можна робити 6 травня

1. Наші предки цього дня до сходу сонця збирали росу і хворі промивали нею очі, дівчата вмивалися нею, щоб бути красивими, старші люди мочили голову в росу “щоб не турбувала”, а господині кропили цією росою домашню птицю – “щоб плодилися курчата”.

Що не можна робити 6 травня

1. Після Юрія не можна сіяти маку, гарбузів і кукурудзи, бо пізно і майже нічого не вродить, малий врожай буде.

Молитва до святого Юрія

Святий славний всехвальний великомучениче Христів Юрію! Зібрані до храму твого і, поклоняючись і дякуючи Господеві та урочисто почитаючи і вшановуючи тебе перед іконою твоєю святою, ми, люди, молимо тебе, відомий заступниче наш: моли ж з нами і за нас Бога, Якого через Його милосердя можливо ублагати, щоб Він вислухав нас, що просимо Його благостині, щоб не відкинув усіх наших прохань про прощення Ним гріхів і провин наших, зцілення і спасіння та про насущні потреби життя нашого.

Нехай же Він подарує людям перемогу над супротивниками і нехай зміцнить у всіх битвах вiйсько через благодать, що тобі дана, і нехай переможе сили ворогів наших, що повстають на нас. Щоб були вони посоромлені, а пиха і гординя їхні нехай будуть знищені і нехай вони усвідомлять, що у нас є Божественна допомога. Усім, хто в скорботах та нещастях перебуває, яви всемогутній Божиій захист. Ублагай Господа Бога і Творця всього, щоб Він визволив нас від вічної мyки, щоб ми завжди прославляли Отця і Сина, і Святого Духа, і щоб вірно визнавали перед Ним заступництво твоє, нині і повсякчас, і на віки віків.

Амінь.

За матеріалами – 24 канал.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page