fbpx

Батькам на замітку: 15 ознак обдарованості вашої дитини

«Правильне визначення, чітке пояснення і постійна підтримка допоможуть обдарованій дитині адаптуватися» – Гейл Пост, доктор наук. Джерело

На початку статті варто згадати одну важливу річ: розумові здібності, як відомо, досить складно виміряти. У дитинстві Томас Едісон приніс додому своєї матері записку від вчителя, в якій говорилося, що її син був недалеким. Едісон був багато ким, але ось дурним він точно не був. Більш того, він був воістину обдарованою дитиною.

Один з вчителів Альберта Ейнштейна одного разу заявив, що той був “замкнутим тугодумом, постійно зануреним у свої дурні мрії.” Швидше за все, Ейнштейн тоді думав про фізику. Можливо тоді і розвивалися його розумові здібності, завдяки яким він, мабуть, став найбільшим фізиком в історії. Ви безумовно вже вловили в чому суть. (Що, чoрт забирай, не так з вчителями того часу?)

Національна асоціація обдарованих дітей визначає обдарованість як “здатності значно перевищують середньостатистичну норму для певного віку (дитини)”. Дитина може бути обдарованою в одній або декількох з наступних сфер:

Художня

креативна

Інтелектуальна (IQ)

лідерська

Академічна: мови, математика або наука

“Обдаровані діти вже знають близько 60% дитсадкової програми в найперший день занять.” – Національна асоціація обдарованих дітей.

8 типів інтелекту

Швидше за все існує набагато більше типів інтелекту, ніж представлено нижче. Говард Гарднер, професор з Гарвардського Університету, висунув теорію множинного інтелекту, що включає в себе 8 аспектів:

Тілесно-кінестетичний: фізичні здібності; рухливість; координація рухів.

Внутріособистий: внутрішні здібності; самоусвідомлення або аналіз власних переконань, емоцій, цілей і мотивації.

Міжособистий: взаємодія з оточуючими і розуміння їх – вербальне і невербальне спілкування; сприйнятливість до чужого настрою і темпераменту.

Логіко-математичний: розуміння абстрактних і складних ідей; дедуктивного мислення; визначення патернів; робота з числами.

Музично-ритмічний: вміння розрізняти висоту звуку, ритм і тональність; рух в такт музики; створення, впізнавання, відображення і відтворення музики.

Натуралістичний: зв’язок з навколишнім середовищем; вирощування натуральних продуктів (фруктів і овочів); природні навички виживання; знання тварин, рослин і т.д.

Вербально-лінгвістичний: розуміння і використання мови; вербальні та письмові навички; зміна ритму, гучності і тону; пам’ять на обличчя і дрібні деталі.

Візуально-просторовий: сприйняття картинок і зображень; просторове орієнтування; візуалізація об’єктів.

Різниця між “обдарованим” і “здібним”

Необхідно розуміти, що обдаровані діти є не просто розумними. Це послужить для вас першим кроком в розумінні того, яка саме допомога потрібна дитині, щоб стати успішною. Крістофер Тайббі, фахівець в області освіти обдарованих дітей, розповідає про чотири принципові відмінності між обдарованими і здібними дітьми:

Розумні діти наполегливо працюють, а ось обдарованим дітям швидко стає нудно

Розумні діти – мрія будь-якого вчителя. Вони ніколи не спізнюються, добре поводяться і наполегливо працюють. Як результат – вони отримують хороші оцінки. Більш того, розумна, але не обдарована дитина з більшою ймовірністю досягне успіху в традиційній шкільній обстановці, оскільки в основному їх мотивують хороші оцінки і визнання. В цьому і полягає велика проблема для обдарованих дітей: ні оцінки, ні визнання вчителів зазвичай не мотивують їх.

Обдаровані діти часто вже знають правильні відповіді без особливих зусиль. У традиційній обстановці в класі це може стати причиною проблем. Без внутрішніх стимулів і зовнішньої стимуляції обдаровані діти найчастіше поринуть в свій багатий внутрішній світ.

Розумні діти знають відповіді на питання, а обдаровані діти задають питання

У розумних дітей добре виходить обробляти і зберігати інформацію. Ця здатність в поєднанні з наполегливою працею призводить до видатних успіхів у навчанні. Обдарованим ж дітям потрібно набагато менше часу, щоб запам’ятати матеріал. Як результат – їм стає нудно сидіти на уроці, коли вони можуть запросто “здати тест” і рухатися далі.

Оскільки цікавість обдарованих дітей ніколи не згасає, вони будуть копати глибше і захочуть дізнатися абсолютно все, що тільки можливо. Вони будуть задавати самі собі питання, а також використовувати Гугл або книги щоб знайти відповіді. Отримані знання вони запам’ятовують без особливих зусиль, тому вже на початку уроку дитина буде знати набагато більше, ніж йому зможе розповісти вчитель.

Розумним дітям подобаються уроки, а ось обдарованим дітям – ні (найчастіше)

Як було сказано раніше, класна кімната – це ідеальне середовище для досягнення розумною дитиною успіху. З обдарованими дітьми все по-іншому: їх несумісність з традиційною класної обстановкою призводить до нестачі стимуляції.

Читайте також: ПРИТЧА ПРО ЩАСТЯ. ЧИТАЄТЬСЯ ЗА 30 СЕКУНД, А ЗАПАМ’ЯТОВУЄТЬСЯ НА ВСЕ ЖИТТЯ

Завдяки двом крайнощам -надмірнеацікавість і сильна нудьга – обдаровані діти часто стають самоучками і беруть на себе відповідальність за свою освіту. На відміну від школи, самоосвіта дозволяє задовольняти потребу дитини в ефективному навчанні.

Здібні діти розумні, в той час як обдаровані діти оригінальні

Згадайте найбільших новаторів в історії – да Вінчі, Тесла, Грем Белл, Едісон, Гейтс, Джобс. Ці люди були (мабуть) тими, кого ми зараз називаємо “обдарованими”. Варто зазначити, що не всі з них могли похвалитися хорошими оцінками в школі.

Багато обдаровані діти живуть для того, щоб втілити свої ідеї в життя. Коли щось (наприклад, шкільний предмет) привертає їхню увагу, обдаровані діти хочуть не тільки вчитися, а й застосовувати отримані знання на практиці. Нестандартне мислення і тяга до інновацій – причини, за якими альтернативно освітнє середовище частіше оптимальне для обдарованих дітей.

15 ознак обдарованості дитини

Можливо ви ставите питання, як визначити обдаровану дитину? Якщо так, то ось 15 відмінних ознак, на які вам варто звернути увагу:

Вони кажуть, як професора:

Обдаровані діти засвоюють знання набагато швидше, ніж середньостатистичні діти. Освоювати мовні навички їм також простіше. У обдарованих дітей великий словниковий запас, і вони можуть використовувати в мові складні пропозиції.

Вони визначають патерни:

Навик визначення патернів (наприклад, пазли або час, коли мама приходить додому) досить рідко розвинений у маленьких дітей. Якщо, звичайно, ваша дитина не є обдарованою.

Вони багато читають:

Як було сказано раніше, обдаровані діти неймовірно цікаві. Щоб задовольнити свою цікавість їм потрібно прочитати кожну книгу, яка потрапляє їм в руки. Ця особливість найбільш яскраво проявляється, якщо дитину щось сильно зацікавить.

Вони неймовірно талановиті в чому-небудь:

Обдарованість – ще одне слово для видатного таланту. Деякі діти від природи талановиті в спорті, науці або мистецтвах. Видатний талант – це явна ознака обдарованості дитини.

Їм подобається суспільство дорослих і дітей старшого віку:

Обдарованим дітям, в силу їх високо розвинених розумових здібностей, нецікаво спілкуватися з однолітками. Вони їх не розуміють, або ж обдарованим дітям з ними просто нудно. Тому вони будуть намагатися спілкуватися з дітьми старшого віку, вчителями і дорослими для стимуляції.

Вони неймовірно сфокусовані:

Тут варто дещо додати: більшість обдарованих дітей має видатну здатність зосереджуватися на тому, що їх цікавить. На нудному уроці обдарована дитина втратить цю здатність. Через це помилково можна вирішити, що у дитини погано виходить зосереджуватися.

Вони зрілі:

Обдарована дитина може також мати високорозвинений емоційний інтелект. Якщо ваша дитина обдарована, то ви можете помітити, що він висловив незадоволення  до поганих витівок однолітків. Обдаровані діти зазвичай не схильні до витівок і пустощів.

Вони оригінальні:

Обдаровані діти також мають навички вирішення проблем. Такі діти не тільки по-іншому підходять до повсякденних проблем, але і можуть придумати спосіб поліпшити що-небудь.

Вони лідери:

Завдяки своїй зрілості, а також вмінню вирішувати проблеми і мислити нестандартно, з обдарованих дітей виходять хороші лідери. Звичайно, ці лідерські якості найбільш яскраво проявляться, коли дитина буде перебувати у відповідній обстановці.

Їм не потрібно вказувати правильний напрямок:

У той час як іншим дітям потрібно, щоб батьки або вчителі говорили їм, як правильно щось робити, обдаровані діти відразу ж беруться за справу і вже потім ставлять запитання. Або ж взагалі їх не ставлять, якщо їм вдається самим у всьому розібратися.

Вони наповнені енергією:

Обдаровані діти завжди знаходяться в русі, найімовірніше тому, що їх мозок постійно працює. Зверніть увагу, що розумні й обдаровані діти часто дуже швидко розмовляють. Так відбувається тому, що вони намагаються (безуспішно!) Зробити так, щоб їх слова встигали за їх думками.

Їм потрібно проводити час наодинці з самими собою:

Як і більшість дітей, обдарованим дітям подобається проводити час з іншими людьми. Проте, самотність дозволяє їм залишитися наодинці зі своїми думками і розвивати свою креативність. Обдарованим дітям подобається в самоті читати, писати і малювати.

Їм подобається природа:

Деякі обдаровані діти, особливо ті, у кого високо розвинені творчі здібності, люблять красиві види і звуки природи.

Їм іноді не вдається реалізувати свій потенціал:

Так, ви все правильно прочитали. Розумні й обдаровані діти витрачають майже всю свою ментальну енергію на ті речі, які їх цікавлять. Нерідко трапляється таке, що вони процвітають в одній області і зазнають невдачі в інший. Обдаровані діти іноді не можуть реалізувати всі свої можливості через погану концентрацію уваги, недбалості, фрустрації і, найчастіше, звичайної нудьги.

Вони вважають, що вчитися це весело:

Обдарованим дітям настільки подобається вчитися, що це стає їх хобі. Завдяки своїм розумовим здібностям і потягу до знань, дитина може навіть розділити кілька інтересів зі своїми однолітками.

Висновок: чому важливо визначити обдарованість дитини

«Правильне визначення, чітке пояснення і постійна підтримка допоможуть обдарованій дитині адаптуватися» – Гейл Пост, доктор наук

Обдаровані діти, чиї здібності не вдалося розкрити, часто стають предметом для насмішок і знyщань. Не варто дозволяти, щоб таке сталося. Більш того, у обдарованої дитини є потенціал стати лідером в цьому складному  суспільстві. В першу чергу, обдаровану дитину необхідно помістити в правильне середовище і дозволити їй досягти успіху, на її ж  умовах.

You cannot copy content of this page