fbpx

Бути обдарованим ще не означає успішним. І oсь чому

Найпоширеніше пояснення успіху — природний дар. Особливо чужого.

У цього пояснення є одна приємна перевага: воно допомагає нам змиритися з тим рівнем, який ми маємо. А також, з сумом або без, позбавляє будь-яких надій на підкорення професійного Евересту. Адже дар – це Божий подих. А він не «роздувається» направо і наліво кому попало. Джерело

Так чи інакше, але ця теорія була сильна і багато століть назад, у часи Гомера. З тих часів багато уявлень про медицину, географію, фізику, астрономію змінилося, але відносно хорошій результативності роботи залишилася колишня думка.

Читайте також: СІЧЕНЬ 2019: В ЯКІ ДНІ, І ЯК КРАЩЕ ПОПРОСИТИ СВОГО ЯНГОЛА ПРО ДОПОМОГУ

Досі людство впевнене, що найуспішніші люди прийшли в цей світ з вже готовим талантом робити те, що вони роблять, і за допомогою цього стали успішними. Тобто ця майстерність була передана їм кимось невідомим.

Таке пояснення блискучих звершень прямо суперечить з теорією наполегливої праці, але звучить набагато переконливіше. Здається, що іншим людям просто неймовірно пощастило.

Відразу стає зрозуміло, чому комусь вдається досягти того, про що ми навіть помислити не сміємо. Може вже пора переглянути догмати, так укорінені двадцять п’ять століть тому?

Американський журналіст Джей Колвін у своїй книзі пропонує переглянути роль вроджених талантів, також підкреслює той факт, що “таланти самі по собі набагато менш значущі, ніж ми звикли думати”, і якщо вроджені здібності існують, а деякі вчені в цьому сумніваються, то успіх створюється не ними.

Талант не важливий

«У 1992 році невелика група англійських дослідників взялася за пошуки таланту. І не знайшла його, – пише Джефф Колвін. – Люди з невисоким IQ працюють блискуче, а ті, у кого він високий, іноді не виходять за рамки посередності.»

Давайте пригадаємо, адже у кожного знайдеться знайомий, який у захваті від власної значущості і обдарованості літав у хмарах, і не завжди докладав хоч мінімальні зусилля до своєї роботи.

Таланти часто не доходять до фінішу, не дивлячись на те, як красиво вони стартують на початку.

Буває, що зустрічаєш людину, яка не блищить геніальністю, але з нею приємно мати справу. Те, чого вона не зуміла дотягнути талантом, вона компенсує наполегливою працею, амбіціями, хорошою школою, досвідом. Такі люди найчастіше стають успішними і усвідомленими. Вони домагаються чудових результатів і саме про їх успіхи ми чуємо найбільше.

Давайте згадаємо приклад Чарльза Дарвіна – засновника теорії еволюції. У нього був двоюрідний брат Френсіс Гальтон. У дитинстві Френсіс дуже рано проявив обдарованість: з півтора років знав всі букви алфавіту, самостійно читав з двох з половиною років, писав з трьох років. Він був оточений захопленими шанувальниками і викликав найгучніші захоплення у своїх близьких. Йому пророкували популярність і неймовірне майбутнє.

Чарльз ж навпаки, змусив всіх махнути на нього рукою, оскільки вчителі і навколишні виявили повну відсутність здібностей. Адже він постійно відволікався на вивчення хімії, геології, комах.

Адже в університеті, закоханому в живу природу Дарвіну, було просто нудно. Йому доводилося вивчати сухі, для його живої душі речі. Пізніше, закінчивши університет, він все ж зайнявся вивченням речей, по істині цікавих йому, і завдяки яким він донині відомий. А тепер питання! Що ви чули коли-небудь про Френсіс Галоні? Ось саме!

Реальність така, що якщо ви хочете, щоб у вас щось виходило – це потрібно робити, постійно і старанно. Щоб навчитися плавати, що потрібно робити? Стрибнути в басейн! Щоб навчитися водити машину, що потрібно? Водити машину!

Тому якщо у вас є бажання, амбіції, готовність до наполегливої праці і бажання вчитися і відточувати майстерність, ви на правильному шляху. Але найменші здібності, хочу повторити, важливі. Адже якщо зовсім, ведмідь на вухо наступив, то примою опери не станете.

А таланти, які «натхненні богом» дуже часто дуже швидко згасають. Надмірна впевненість, ширяння в хмарах, небажання трудитися і прислухатися до інших, неготовність приймати невдачі, апатія, алкоголізм або нapкoтики, і в кінцевому підсумку повна нереалізованість.

You cannot copy content of this page