fbpx

Чому Благовіщення – важливий день для жінок: що їм заборонено робити

Благовіщення Пресвятої Богородиці в народі традиційно вважається жіночим святом. Тому багато повір’їв, обрядів пов’язані саме з прекрасною половиною людства. У цей день дівчата повинні просити Бога про сімейне щастя, заміжні – про сімейне благополуччя, позбавлення від проблем, здоров’я дітей і близьких. У день Благовіщення існують і інші обряди, сенс яких сучасним людям не завжди зрозумілий.

Чому не можна вбиратися в нове?

Ця заборона здається дивною – адже на кожне свято прийнято вбиратися у святкове вбрання. Але гарний одяг одягати можна. Тільки новий можна. І ось чому: Нове вбрання змушує володарку “пишатися”, підноситися, гордитися, а це не той настрій, який має бути у велике церковне свято, пов’язане з вшануванням Богородиці.

Новий одяг – це щит, який не пропускає жодної енергії. У такому вбранні суджений може не “відчути” свою другу половинку. І дівчина упустить сімейне щастя. Ось так, виявляється, заборона спрямована не на обмеження, а на залучення щастя. До того ж в цей день дуже сильна позитивна енергетика, яку жінка повинна максимально сприйняти і душею.

Коси не плети, в город не ходи.

Що стосується заборон на всілякі маніпуляції з волоссям, то справа тут не в тому, що заплітаючи коси, дівчина робить якусь “роботу”. Виявляється, що ця зачіска теж закриває енергетичні канали. Так що краще дотримуватися традиції і взагалі не торкатися в цей день до волосся.

Які ще заборони існують?

Не можна займатися домашньою роботою (за традицією, в будь-яке церковне свято треба читати Святе Письмо, промовляти молитву).

Народне повір’я говорить, що не варто висаджувати насіння, вкорочувати гілки дерев. Небажано запрошувати в будинок гостей, не можна нічого звідти виносити – можна “винести” власне щастя.

Обряд для здоров’я і благополуччя.

Кожен член сім’ї бере щіпку солі і кидає на гарячу сковорідку. Поки вона смажиться, кожен повинен озвучити прохання: про власне здоров’я і удачу. Ще один спосіб – вранці зсипати сіль в тканинний мішечок. Потім прогріти його в духовці або мікрохвильовій печі кілька хвилин. Благовіщенську сіль змішують зі звичайною.  Її потрібно додавати в воду для прибирання, щоб очистити дім від негараздів та непорозумінь.

Відпустити минуле.

Обряд на залучення щастя провести не складніше. Потрібно у тарілку налити води, і їй виговорити всі свої печалі, турботи, проблеми, треба робити це емоційно, можна зі сльозами. Потім читаються дві молитви – “Отче наш” і “Богородице Діво”. Після цього воду просто потрібно вилити.

Ми можемо по-різному ставитися до традицій, які супроводжували свята у минулому, але зробити висновок просто зобов’язані. Свято Благовіщення – це наша можливість духовно очиститися, впустити у своє серце і у свій дім світло Господнього провидіння!

Хай ваші оселі повняться щастям і добробутом!

Фото ілюстративне.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Заголовок, головне фото, текстові зміни. – редакція Інтермаріум.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page