fbpx

Чи можна працювати в неділю і для кого це не гріх: відповідь священика

Усi ми добре знаємо, що нагадує Третя Божа Заповідь: “Пам’ятай день святий шанувати”. Та часто в неділю люди виходять на роботу, бо мають працю по змінах. А хтось навіть змушений виконувати важку фізичну роботу. Через це i не йдуть до храму, пише “Експрес”.

Чи вважається такий вчинок гріхом? Якi роботи можна виконувати у неділю, а якi – ні? У цьому нам допоможе розiбратися отець Тарас Фітьо, священик архикатедрального собору святого Юра, голова Комісії у справах родини Львівської архиєпархії УГКЦ.

– “Пам’ятай день святий шанувати” – старозавітна заповідь, отже дана для єврейського народу, – каже о. Тарас. – I дійсно, згідно з Книгою Буття, Бог все довкола створював i сьомого дня відпочивав. Цим днем для єврейського народу є субота. А недiля у них – перший день тижня. I власне суботу вони вважали вінцем усього творіння.

Але є зовсім інше розуміння цього. Те, що “Бог відпочивав”, означає, що Він утішався тим, що створив. А найбільшого пошанування заслуговує якраз людина, створена на образ i подобу Божу.

– Який тут зв’язок iз святкуванням неділі у християн?

– Дуже гарно це слово передається російською мовою – “воскресенье”, тобто це пам’ять Христового воскресіння. Як відомо, Христос воскрес, згідно з єврейським календарем, першого дня тижня. У Біблії про це сказано кілька разiв. А цим днем навіть для євреїв є недiля.

Коли Він створював світ, людина згрішила, впала i відкинула Бога. Тому Господь входить у людську історію через Ісуса Христа, народжується, живе з нами, помиpaє заради нас i, як переможець, воскресає. Через те ми святкуємо Великдень не лише раз на рік, а кожного тижня, щонеділі. Тому недiля кожного тижня – це велике свято, яке інакше ще називають “Мала Пасха”.

Читайте також: Люди, мені набридло імітувати сповідь: кpик душі молодого священика із Галичини

– То який гріх матимемо, якщо будемо працювати у неділю?

– На вiдмiну від старозавітних часiв, християнство принесло зовсім інший лад та порядок, приклад любовi. Тому тут не можна сказати, що шити – це важкий гріх, а дивитись телевізор чи сидіти в інтернеті 24 години на добу – не гріх. Центральною подією святкування неділі є Євхаристія. Християнин повинен піти до храму, взяти участь у Божественній Літургії. Оце найважливіше. Всі інші моменти треба обговорювати залежно від ситуації. Для прикладу, чи треба йти медичному працівникові, якому випадає чергування, на роботу? Звичайно!

– Але ж багато хто працює позмінно. А це означає, що виконує важку фiзичну працю?

– Тут є порядок держави. У католицькій Австрії, наприклад, всі ринки у неділю не працюють, а праця людини зводиться до мінімуму. Трудяться лише на підприємствах iз неперервним циклом, бо їх не можна спинити. У нас суспільство трохи інше. Прикро, що називаємо себе християнською державою, а натомість базари в неділю переповнені людьми. Вони працюють, бо є попит. Звичайно, що тут дається взнаки фінансова зацікавленість. Я вважаю, що в неділю мали б працювати лише кілька найважливіший продуктових магазинiв i аптеки. Втім, тепер є можливість прийти i ввечері на літургію. Якщо людина це зробить – це дуже добре для її душi.

– А якщо людина, маючи вибір, все таки нехтує неділю заради подвійної зарплатні, вона грiшить?

– Знаєте, якщо людина буде сидіти вдома на канапi й дивитись телевізор, то я не сказав би, що її недiльна праця за подвійну зарплату – це гріх. Нехай краще собі працює задля достатку в родинi. А якщо вона свідомо не йде на літургію, хоч розумiє, що це важливо, а йде на роботу, бо там подвійна оплата праці – тоді
так, матиме гріх.

– Якi роботи у неділю можна виконувати, а якi – ні?

– Важка фізична праця для себе вважається гріхом. Не можна прати, прибирати, робити ремонт без нагальної потреби (наприклад, трубу прорвало i вода витікає), поратись на городi. Натомість не є гріхом пришити ґудзик чи увімкнути пральну машину-автомат. Якщо говорити про вишивання голкою, що так хвилює жінок, то можу заспокоїти. Колись це вважалося важкою роботою, а тепер це як хобі, тому не є гріхом.

– А музику слухати можна?

– Ніде не зазначено, що слухати музику – гріх. Є заповідь: “Гучних забав в часi посту не справляти”. Ще 50 – 100 рокiв це означало слухати живу музику, яку виконують музики. Бо не було ні касет, ні дискiв. А в сучасному розумінні це не гріх.

– А куховарство також належить до важкої фізичної праці?

– Голодний чоловік i сварка в сім’ї – гірше. Але якщо людина не піде на літургію через те, що варить їсти, тоді це гріх. Взагалі, якщо людина могла, але не прийшла на службу Божу, тоді вона має гріх. Важкість його не вимірюється, як на терезах. Але це означає, що вона свідомо відмовилась від Божої ласки. Розумієте: не Бог від неї забирає, а вона себе позбавляє якогось певного дару.

You cannot copy content of this page