fbpx

Чи можна цiлувати в гyби дітей. Навіть своїх: відповідь психолога

Рік тому Девід Бекхем розмістив у своєму акаунті в Instagram фотографію, на якій цiлує п’ятирічну дочку Харпер в гyби. Вона викликала неоднозначну реакцію серед батьків, а також актуалізувало питання до психологів «Чи можна цiлувати дитину в гyби?». Французький журнал «Фігаро» дізнався думку фахівців, пише Mama.net.ua

Чи можна цiлувати дитину в гyби: думки батьків

«Я цiлую в гyби всіх своїх дітей»,– написав Девід Бекхем на своїй сторінці в Facebook. За кілька днів до цього британський футболіст опублікував в Instagram фотографію, на якій цiлує в гyби п’ятирічну дочку Харпер. Думки психологів та батьків з приводу поцiлунків в гyби з дітьми розділяються.

Бекхем пояснює: «Я не цiлую хіба що Брукліна, йому вже 18, для нього це було б дивно. У нас у стосунках завжди було багато ніжності. Так виховали мене та Вікторію, так ми поводимо себе і зі своїми дітьми. Ми хочемо показати, що любимо їх, захищаємо, підтримуємо».

В той же час, Вікторія Бекхем теж раніше розміщувала фотографію, на якій цiлує доньку в гyби, отримавши масу позитивних, так і засуджуючих коментарів.

Поцiлунок в гyби – вияв любові між батьками і ніжності до дитини? Саме так думають багато батьків.

Валері, мати трьох дочок і сина, пояснює, що цiлує дітей, бо вона «дуже ласкава»:

«У нашій сім’ї це роблять не так вже часто, я іноді цiлую наймолодшу доньку, їй 11 років. Мені здається, це прояв ніжності, ласки. Я завжди була зі своїми дітьми квочкою».

Блогера Фелісіті Ханну це не дивує: «Звичайно, якщо для вас поцiлунки в гyби – прояв ceкcуaльного пoтягу, не дивно, що вам здається, що цiлувати своїх дітей ненормально. Але я розглядаю поцiлунок в гyби як прояв любові до близьких. Зрозуміло, я цiлую чоловіка, коли ми кoxaємось, але я цiлую його і коли бажаю йому спокійної ночі, коли він повертається з роботи, коли він приносить мені чашку чаю. Для мене поцiлунки в гyби – ознака хороших близьких відносин. Так що немає нічого дивного в тому, що своїх дітей я теж цiлую у гyби».

Коментарі психологів

Протилежної думки дотримується клінічний психолог і спеціаліст із захисту прав дітей Марі-П’єр Езан. Згідно з теорією психоаналітика Ференці, поцiлунки в гyби призведуть до «змішування мов любові у голові дитини». Езан пише, що «поцiлунки в гyби допустимі з людьми, з якими людина підтримує романтичні відносини. Звичайно, у будь-якої дитини є ceкcyaльність, але вона інфантильна, вона відрізняється від дорослої. Коли батько цiлує дитину в гyби, він дає приклад поведінки, яке повинно існувати тільки в романтичних стосунках.

Дитина отримує від батьків жест дорослого характеру, але вона ще не в тому віці, щоб зрозуміти його зміст через призму своєї інфантильності».

Головна проблема в тому, що дитина в майбутньому не буде розрізняти дорослі і не дорослі відносини, хоча таке розмежування обов’язково повинно бути для неї ясним і чітким.

Така звичка може вплинути на стосунки дитини в майбутньому. «Будь-який фізичний контакт між дитиною і батьком може вплинути на фізичні контакти дитини з оточуючими, коли вона виросте». У ласкавих батьків виростають діти, які охоче обмінюються ніжностями з близькими, а у стриманих батьків діти менш схильні до відкритих проявів любові. Поцiлунки також вплинуть на психіку дитини, хоча конкретну ступінь впливу складно визначити.

В цiлому, психологи на питання «Чи можна цiлувати дитину в гyби» відповідають негативно. «З усіх способів проявити ніжність це – найгірший», – вважає Езан. На думку психолога, таку звичку ще можна зрозуміти, якщо дитині немає 3 років.

«Дитина від 0 до 6 років починає вивчати свою індивідуальність, вона ставиться до свого тiла з цікавістю. Потім вона з такою ж цікавістю ставиться до навчання в школі».

Чим старшими стають діти, тим складнішою стає ситуація. «Ще гірше, якщо дитина вже в середніх класах. У цей час у дітей з’являється бажання цiлуватися з однолітками, і вони можуть перестати бачити різницю між поцiлунками з батьками і з однолітками. Ситуація ускладнюється, якщо батько цiлує дитину тільки епізодично: тоді самому факту надається більше значення».

Опитування, проведені серед батьків, показують, що суспільство в цiлому не засуджує таку практику. Згідно з опитуванням британського таблоїда, 83% учасників вважають, що цiлувати дітей в гyби нормально. Згідно з дослідженням іншого британського видання, схвалюють таку звичку 63% опитаних. 23% учасників заявили, що «нормальність» поцiлунків залежить від віку дитини. Деякі вважають, що прийнятно цiлувати немовлят, але потім від такої звички треба відмовитися.

Читайте також: Благаю вас — не живіть заради дітей! Їм це не тільки не потрібно, їм це шкідливо

Американський сайт не згоден з експертами, які засуджують цю звичку. Інтерв’ю виданню дала австралійський психолог Саллі-Енн Маккормак, яка заявила, що нічого дивного в поцiлунках дітей у гyби немає, адже і смоктання гpудей для немовлят – це лише прийом їжі без iнтuмнoго підтексту. Експерт вважає, що цiлком прийнятно цiлувати дитину в гyби до підліткового віку. Швидше за все, вона відмовиться від цієї практики сама.

Отже, чи можна цiлувати дитину в гyби? Як бачимо однозначної відповіді нема. Довіряти експертам, іншим батькам, чи власній інтуїції? Вирішувати вам.

You cannot copy content of this page