fbpx

Чизкейк. Цікава історія походження та кілька смачних рецептів

Чизкейк – один з найпопулярніших у всьому світі десерт. У нього ніжна і легка текстура і м’який смак, які нікого не залишають байдужими. Повідомляє Intermarium з посиланням на Слобідський край

Читайте також:Позбавить від пігментних плям, розгладить зморшки, загоїть рyбці і шрaми. Використовуємо вітамін Е для оздоровлення

За однією з легенд, саме перша згадка про чизкейк (дослівно – сирний пиріг), точніше, про схожу на нього страву, зустрічалася ще за часів античності в рукописах давньогрецьких лікарів, які детально описували рецепти приготування пирогів із кисломолочного сиру. Чому саме лікарів? А тому що вважалося, що така страва зміцнює оргaнізм і додає сили, тому її давали перед змаганнями давньогрецьким атлетам. А ще такий пиріг подавали на давньогрецьких весіллях.

Поступово рецепт його приготування дістався Стародавнього Риму, де він припав до смаку римському імператору Юлію Цезарю. Популярність страви зростала, і з Риму сирний пиріг плавно перекочував на територію Англії, де й прописався надовго.

Інша легенда – східна. Деякі джерела стверджують, що страва, що нагадує сучасний чизкейк, з’явилася ще на Стародавньому Сході. Там для її приготування звурджували молоко, додавали в нього мед, цедру лимона і яєчні жовтки, перемішували й випікали. Саме цей рецепт потрапив у Європу разом з хрестоносцями, які поверталися додому з походів.

Варіацій чизкейку в сучасній кухні дуже багато, адже кожна країна підлаштовує страву під себе. Наприклад, в Ізраїлі для основи береться жирний кисло­молочний сир, греки використовують сир фета, італійці – рикотту, а французи – козячий сир.

Сам чизкейк може мати два шляхи приготування: класичний, коли його випікають у духовці, і без випікання. Оригінальний рецепт чизкейку, крім сиру, містить цукор, яйця, вершки, фрукти та печиво для основи-коржа. Іноді верхня частина чизкейку може бути додатково прикрашеною сиропом або шоколадом.

Класичний чизкейк «Нью-Йорк»

Знадобляться для начинки: вершковий сир «Філадельфія» – 700 г, вершки жирні (33 %) – 100 мл, жирна сметана – 3 ч. л., цукор – 100 г, яйця – 3 шт., ванільний екстракт – 1 ч. л .; для основи: печиво – 500 г, вершкове масло – 150 г, мелена кориця – 1 ч. л., мелений мускатний горіх – 1 ч. л.

Печиво розкришити, змішати з розтопленим маслом, цукром, корицею і мускатним горіхом. Підготувати розбірну форму діаметром приблизно 26 см, змастити її вершковим маслом і щільно утрамбувати отриману масу по дну, можна трохи розподілити по стінках. Розігріти духовку до 150 градусів, поставити форму на 15 хвилин на верхню решітку (на нижню треба поставити миску з водою діаметром трохи більшим за діаметр форми). Після цього дістати форму й, не розбираючи, остудити.

Приготувати начинку: змішати всі інгредієнти, крім яєць. Жовтки відокремити від білків і збити їх окремо, потім акуратно ввести в начинку, зберігаючи пухкість. Викласти начинку на основу й випікати при 150 градусах годину. Потім вимкнути духовку, залишивши там чизкейк ще на 15 хвилин, після чого відкрити дверцята і витримати ще 10 хвилин. Готовому чизкейку дати остаточно охолонути, розібрати форму й залишити настоюватися ще на 6 годин.
Усі інгредієнти для приготування мають бути однакової температури. А щоб чизкейк не потріскався, перед тим, як розкрити форму, потрібно акуратно пройтися вузьким ножем між бортиком і випічкою.

Смугастий чорничний чизкейк без випікання

Знадобляться: печиво «Ювілейне» або будь-яке інше, яке добре кришиться, – 300 г, сир кисломолочний – 500 г, масло вершкове – 100–150 г, сметана – 500 г, цукор – 300 г, чорниця – 300 г, желатин (швидкорозчинний) – 50–60 г, сирний крем – 200 г.

Печиво розім’яти у крихту, вершкове масло розтопити. Змішати печиво з розтопленим маслом, отриману масу розподілити в роз’ємній формі у вигля­ді коржа. Сир протерти через сито або збити блендером. Сметану змішати з цук­ром, додати в сир. Чорницю вимити й подрібнити в пюре. Третину сирної маси викласти в чорничне пюре й перемішати. Желатин розчинити в 100 мл води й додати його порівну в обидві порції сирної маси: з чорницею і без. На середину основи з печива по черзі викладати масу різних кольорів: приміром, 3 ст. л. ложки білої, потім 3 ст. л. фіолетової. Позаяк чорнична маса більш текуча, вона покриє всі білі ділянки. Потім поставити чорничний чизкейк у холодильник на 4–5 годин. Готовий десерт вийняти з форми і прикрасити сирним кремом за допомогою кондитерського шприца.

Замість чорниці можна використовувати будь-які ягоди

You cannot copy content of this page