fbpx

День святої Анни: що жінкам у цей день робити заборонено

Сьогодні в Україні відзначають день Святої Анни – матері Богородиці. Це знаменне церковне свято, бо саме цього дня була зaчата Богородиця Діва Марія. Свята Анна походила з роду царя Давида, засновника династії царів Іудеї, вона була дочкою священика Маттана і згодом дружиною святого Йоакима.

Анна та Йоаким довго залишалися бездітними. У відповідь на їхні численні прохання до Всевишнього подарувати дитину, до них з’явився Ангел Господній із благодатною звісткою про те, що Бог почув їхню молитву. У великій радості свята Анна з чоловіком поспішали до Єрусалиму, щоб помолитися і подякувати Богові.

Свята Анна і Йоаким вирішили, що в подяку за дитину вони віддадуть її в храм для служіння Богу. І дійсно, через 9 місяців після того, як ангел оголосив Йоакиму й Анні цю новину, у них наpодилася донька, яку вони назвали Марією.

День Анни, коли сталося диво, і Богородиця була зaчата батьками в результаті обiймів і поцiлунку біля Золотих Воріт, трактується церквою як невинний. Вважається, що на Марію не перейшов первородний гріх, і це є першим проявом Божественного Порятунку роду людського.

У день Анни жінки звертаються до святої як до захисниці і покровительки. Особливо вшановують День святої Анни вaгiтні та матері: її просять про легкі пoлoги, здорову дитину, достатню кількість молока.

Також свята Анна вважається заступницею багатьох жіночих професій, а тому цього дня не можна займатися пранням, шиттям, вишиванням, прибиранням та іншими серйозними справами і брудною роботою.

Читайте також: 22 грудня День святої Анни: що не можна робити в це свято

День святої Анни припадає на період Різдвяного посту, і в це свято жінкам рекомендується дотримуватися особливо суворого посту.

День Анни у 2018 збігається з днем ​​зимового сонцестояння, який цьогоріч припав на 22 грудня. Зазвичай День святої Анни припадає на найкоротший день у році і багато народних прикмет пов’язані з особливостями цього дня.

У день Анни жінки звертаються до святої як до захисниці і покровительки. Особливо вшановують День святої Анни вaгiтні та матері: її просять про легкі пoлoги, здорову дитину, достатню кількість молока.

Рекомендується поститися в цей день і уникати зустрічей з хворими людьми.

Кілька народних прикмет:

“Анна зиму зрушила”, тобто з цього дня починається поступове збільшення світлового часу доби.

На Анну сонце повернуло на літо, а зима – на мороз.

Якщо на Анну сонячно і світло – Новий рік буде теплим і похмурим, а наступний рік – врожайним.

Іній на деревах – до врожайного року.

Якщо на зимову Анну сніг лежить впритул до паркану, то буде неврожайне літо.

Якщо вагiтна жінка порушить традиції цього дня, то це згодом позначиться на її дитині.

Роздмухуючи вогонь у печі, майбутня мати ризикує залишити на дитинці червону мітку.

Жінкам заборонялося прясти, в’язати і взагалі брати в руки голку або нитки. У деяких областях України взагалі вважалося, що в цей день варто утриматися від прання і прибирання.

Слід пам’ятати, що в цей день віруючі дотримуються Різдвяного посту, тому не можна їсти м’ясо і молочні продукти.

У цей день сили світла і темряви борються між собою, а тому без особливої ​​потреби краще не виходити з дому.

You cannot copy content of this page