fbpx

Дітям потрібні враження, а не іграшки і гаджети

Даруйте новий досвід. Не вчіть дітей, що речі роблять нас щасливими, тому що це не так.

Існує проста і глибока істина: життя – це список отриманих вражень, а не перелік придбаних речей. На жаль, коли у нас з’являються діти, багато батьків чомусь про це забувають.

Більшість дорослих вважають, якщо дитина мріє про якусь іграшку або гаджет, і вони йому це купують – це миттєво робить її щасливою. Мовляв, цього достатньо. На якийсь час – так, дитина дійсно буде в захваті і щаслива. Але слід визнати той факт, що при цьому діти не отримують і десятої частки тієї радості, яку їм може запропонувати життя.

І справа навіть не в тому, що з цих іграшок діти дуже швидко «виростають», і вони більше не приносять їм радості. Згідно з останніми дослідженнями, іграшки та гаджети ніколи не замінять справжню радість, яку приносять отриманий досвід і враження, що залишаються в пам’яті на все життя.

Керівник дослідження Сінді Чан, доцент Університету Торонто, зазначає, що враження викликають настільки потужний емоційний відгук, що з ним не може зрівнятися жоден новомодний гаджет.

«Коли ви даруєте дитині враження, це викликає емоції, які можна порівняти з тими, які виникають під час сафарі або рок-концерту, або навпаки – спокій, як в спа-центрі. Жодна іграшка або гаджет не можуть зрівнятися за гамою відчуттів з таким досвідом», – пояснює Чан.

Крім того, що Чан вивчала, як сприймаються дітьми ті чи інші подарунки, вона також досліджувала тему впливу подарунків на розвиток відносин з дитиною. Чан підкреслює важливість цього моменту, тому що подарунки – це чудова можливість для розвитку відносин.

Читайте також: Тиха тpагедія наших дітей, про яку ніхто не говорить

У процесі вивчення цього питання група дослідників виявила, що якщо подарувати дитині нові враження – це зробить її по-справжньому щасливою набагато більше і це почуття збережеться надовго.

Дитячий психотерапевт, доктор Марго Сандерленд пояснює це тим, що отриманий досвід закладає в дітях міцну базу щасливих спогадів, а також сприяє розвитку мозку. «Нові враження цінні поєднанням соціальної, фізичної, когнітивної і сенсорної взаємодії» , – говорить вона.

Іншими словами, наші щасливі спогади про дитинство кардинально впливають на наше життя і дозволяють отримати нову інформацію, яка буде дуже корисною в подальшому.

Про який досвіді йдеться?

Напевно, багато хто з вас вирішать: для того, щоб подарувати дитині нові враження, потрібно дуже багато грошей. Ні в якому разі!

Ви можете відправитися з дитиною в найближче кафе і купити їй морозиво, що буде мати емоційний ефект, як ніби ви побували удвох на сафарі.

Дорослим в це важко повірити, але діти будуть з приємністю згадувати про цей похід в кафе, коли всі сміялися і були щасливі. З власного досвіду можу сказати, що з усіх отриманих подарунків в дитинстві, які дійсно були чудовими, я можу згадати від сили 2-3 іграшки та 2-3 гаджета. Але ж батьки дарували мені їх сотнями!

У той же час я назавжди запам’ятала наші походи з мамою в місцевий ресторанчик, де ми їли кальмари і базікали про все на світі. Я до цього часу пам’ятаю смак цих кальмарів, і як ми хіхікали. (Хто сказав, що мама і дочка не можуть так чудово проводити час).

Це правда – я пам’ятаю кожну сімейну прогулянку – як тато вчив мене грати в футбол, як ми разом проводили канікули, всі ті дрібниці, завдяки яким у мене на душі стає тепло.

Я виросла в родині з середнім доходом, де крім мене, підростали ще два брати. Нам доводилося імпровізувати і вигадувати різні цікаві речі, але це ніяк не вплинуло на мої спогади про ті чудесні часи, коли ми були дітьми.

Тому даруйте вашим дітям враження і новий досвід. Не вчіть їх, що речі роблять нас щасливими, тому що це не так. Якщо є події, які змусили мене геть забути про якісь негативні моменти з дитинства, то це враження, які до цього часу живуть в моєму серці.

Джерело.

You cannot copy content of this page