fbpx

Для чого нареченій фата? Чому після весілля її треба сховати, а потім вкрити нею люльку новoнарoдженого

Історія весільної фати йде в глибоку старовину. Відомо, що голову фатою покривали ще в стародавній Греції, а потім і Римі. Проте, в ті часи традиційною була не біла вуаль, а червоного або жовтого кольору. Це був символ любові і слухняності чоловіку. Джерело

А що ж фата значила для слов’янських наречених і якою вона повинна була бути?

Фата або весільна хустка на Русі мала глибокий сенс. Крім того, практично у всіх народів, в тому числі і у слов’ян, фата або хустка були оберегами невинної, чистої дівчини від надмірної уваги.

Читайте також: Цей чоловік просто встановив фотопастки біля Чорнобиля. Те, що зняла камера, потрібно побачити кожному

Нареченій не просто покривали голову щільною тканиною, але і обов’язково закривали обличчя. Слов’яни вважали, що під час весілля наречена як би “вмирає”, відрікається від минулого свого дівочого життя, для сім’ї, у якій вона народилася і виросла, і воскресне для нового життя в новому статусі.

Покрив закривав голову і обличчя нареченої до того моменту, поки вона не ставала дружиною. Після цього чоловік знімав його з нареченою, що символізувало “воскресіння” у новому статусі — заміжньої жінки.

Замість невагомої білосніжної фати на голову нареченої надівається хустка або косинка.

На голову молодої її мати одягає хустку, що символізує проводи нареченої в щасливе благополучне заміжнє життя.

Після весілля фату берегли і надійно ховали, а, за давньою слов’янською традицією, дозволялося її дістати тільки з нарoдженням первістка. Люльку дитини вкривали тканиною, щоб захистити від темних сил. Вважається, що у фати світла енергетика, і вона буде захищати дитину від пристріту.

Навколо найніжнішого весільного убору склалося безліч забобонів.

Наприклад, вважається важливим зберігати фату після весілля, якщо це був перший шлюб, і він не розпався. Таким чином вуаль як би виступає з функцією оберега, що зберігає сімейне щастя.

You cannot copy content of this page