fbpx

Дожила я вже до того, що менша невістка до мене сина не пускає: “Як треба, – каже мені, – то несіть свій борщ у каструлі сюди, бо я чоловіка до вас не відправлю і край”. Бачте, береже вона його, швидко добро забула

Дожила я вже до того, що менша невістка до мене сина не пускає: “Як треба, – каже мені, – то несіть свій борщ у каструлі сюди, бо я чоловіка до вас не відправлю і край”. Бачте, береже вона його, швидко добро забула.

Отак життя повернуло, що стала я після всього, що зробила для сім’ї сина меншого, нехорошою. Вірніше, син то і горнеться і йде до матері, але ж невістка не дає. Говорить мені, що я не маю совісті і дитини своєї геть не жалію. Ну так, вона дівчина міська, де їй зрозуміти після життя в квартирі на поверсі, що то таке – родина в селі.

Так от. Я ж маю чотирьох дітей. Ми із чоловіком їх ростили при роботі. Що самі робимо, то вони біля нас. Що хлопці. що дівчата допомагали. Вміють у мене всі готувати, прибирати, косити, мотора розібрати і худобу обійти. Не робили ми різниці між дівчатами і хлопцями. Кажу ж, що все діти наші вміли.

Господарство у нас спільне і велике роками було. Діти оженились, заміж повиходили, та всі в селі поруч нас і біля землі залишились працювати. Доньки у школі викладали доки вона була, а сини то по заробіткам, то біля полів своїх.

Знаєте, я ніколи і нікого не обділяю. Що продамо, то між чотирма дітьми порівну ділю. Доки менший був не жонатий, то його гроші я на купку клала. Саме з тих грошей ми і весілля справили гарне, і дім молодим придбали. Тоді невістка була щаслива і рада, все їй добре було і все влаштовувало.

Та йшли роки і несли зміни. Так і не стало мого чоловіка три роки тому. Потім, якось швидко, і школу закрили. Втратили доньки роботу, почали їздити в містечку вчителювати, а потім і зовсім туди переїхали.

Син старший саме на заробітках був у Чехії, то нині туди і жінку і діток забрав. Поруч мене в селі лиш син молодший із невісткою залишились.

Ще перший рік все було, як було роками. Син мій працював і на роботі, і на полях наших, і біля господарки. Невістка допомагала, була вона і люб’язна, і добра до мене, не переймалась, що чоловік перетрудиться, не жалілась ні на ноги, ні на спину.

Змінилось усе, коли ми врожай продали і я їхню частку вручила сину. Ще тоді я побачила очі невістки. Вона так протягнула :”Що?”, красномовно, аж син мусив “цитькнути”.

Ну так от, відтоді син до мене приходить потай від жінки і то рідко. А як вже край і мушу його кликати допомогти чи з свиньми, чи на полі що, так трубку невістка бере і каже, що чоловіка свого не пустить до мене. Я вже починаю казки вигадувати про те, що мені хочеться його пригостити борщем, а вона мені каже, що як так мені кортить, то аби я несла той борщ до них, але син мій до мене не піде.

— Не буде він один за чотирьох працювати. Толку? Та він більше заробить, якщо піде кому в селі ту роботу зробить. Досить уже мотузки вити. Ви сина не бережете, то мені чоловіка шкода.

Бачте, дуже їй образливо, що я все ділю між дітьми порівну. Мало та трішки, треба більше. Забула, як заміж виходила спільним коштом, про дім забула і про те, що все що має, то придбано було працею нашою спільною. Тепер уже на себе ковдру тягне.

З сином говорила, він людяна дитина. Прибігає, коли може, допомагає, але бачу, що то вносить розлад у його родину. І так мені прикро, що на очах усе розсипається через одну людину.

Як мені вплинути на невістку, як пояснити, що ми родина?

Головна картинка ілюстративна.

You cannot copy content of this page