fbpx

Другий день Cтрaсного тижня: значення та традиції Великого Вівторка

Великий Вівторок або Стрacний Вівторок – вівторок Cтрaсного тижня, в який згадується викриття Ісусом фарисеїв і книжників, а також притчі, сказані Ним у Єрусалимському Храмі.

Традиції Великого Вівторка – такі ж, як в понеділок і Середу: під час богослужіння ще читається великопісна молитва преподобного Єфрема Сирина “Господи, Владико життя мого” з колінопреклонінням і поклонами.

Здійснюється літургія Григорія Двоєслова під час якої віруючі отримують Причастя заздалегідь освяченими Святими Дарами.

З Євангельських настанов, виголошених Ісусом Христом у вівторок, церква обрала для повчання віруючих в цей день переважно притчу про десять дів, як особливо пристойну для часу Великої Седмиці.

У вівторок останнього тижня Великого посту в селах зазвичай збирають із засіків насіння лляні і конопляні разом, товчуть їх у ступці і потім з водою готують з них соковите молоко. Все це робиться вранці, до світанку. Таким молоком на світанку напувають вони всіх домашніх тварин, в обережність від майбутніх хвoроб.

Тут головна умова: чоловіки не повинні знати цієї справи, а інакше воно буде без користі. По зауваженнях бабусь відомо, якщо тварина не п’є соковитого молока, то в ньому не можна очікувати ніякого сенсу; воно буває тоді вже або хвoрим, або зачарованим.

Читайте також: ПОВЧАЛЬНА ПРИТЧА: “Я БІЛЬШЕ НЕ БУДУ ХОДИТИ ДО ЦЕРКВИ”

Часто в Великий Вівторок проводилося закінчення робіт з одягом – прання, прасування і штопання, щоб нічого не відволікало від приготування до світлого свята Великодня. Особлива увага приділяється  для Святого Воскресіння – в цей день cукня, в якій зустрічають Великдень, має бути повністю закінченою.

Головна прикмета на Cтраcний Вівторок – якщо день видався сирим, то гриби влітку вродять. Також предки відзначали цей день як найбільш корисний для лікування.

У вівторок і четвер Cтраcного тижня дозволяється їсти гарячу їжу без олії. Можна використовувати заморожені суміші овочів і фруктів. Однак тепер можливості дещо ширші: до деякої частини овочів можна сміливо додати рис або гречку як гарнір.

Джерело.

You cannot copy content of this page