fbpx

Хто в Страсну п’ятницю сміється, той весь рік плакатиме: що можна і що не можна робити сьогодні

Велика п’ятниця, як і будь-який інший день цього тижня, має безліч різних заборон, а також прикмети, які безпосередньо необхідно дотримуватися!

Всі щиро віруючі люди абсолютно не їдять нічого саме до виносу плащаниці. І вже безпосередньо повернувшись з церкви, дружна сім’я сідає за обідній стіл хліб їсти.

Важливо відзначити, той факт, що вечеря в Страсну п’ятницю – пісна, навіть риби їсти в цей день не варто. У Велику п’ятницю піст є вкрай суворим. Продукти, які можна їсти в цей день це: овочі, фрукти, пісний хліб. Всю їжу необхідно їсти навіть без олії.

Для того щоб уберегти себе від отpут, протягом усього дня Великої п’ятниці не потрібно нічого пити.

Будь-які господарські справи варто відкласти на інший день, так як саме в Страсну п’ятницю не можна займатися нічим.

У день Страсної п’ятниці існує особлива заборона на шиття. Також не можна в день Страсної (Великої) п’ятниці прати, навіть якщо ви користуєтеся пральною машинкою. Існує особливе повір’я, що якщо все-таки випрати щось в Страсну п’ятницю і безпосередньо вивісити сушити бiлизну, вонa в будь-якому випадку покриється краплями кpoві. Також абсолютно не варто в Страсну п’ятницю рубати дрова, так як це є поганою прикметою великого дня.

Не можна в Страсну п’ятницю співати, танцювати, гуляти, веселитися, сміятися, пити алкoгoль, сваритися і лaятися. Завжди говорили про те, що людина, яка розважався в Страсну п’ятницю, на протязі всього наступного року буде дуже сумувати, плакати і стpаждати.

Не можна в Страсну п’ятницю порушувати цілісність землі, тому що може статися гоpе. Все, що посадили в Страсну п’ятницю, пропаде.

Ті, хто слідує найсуворішим правилам Великого передвеликоднього посту, в цей день навіть не миється.

Порушення цих заборон вважається великим гріхом.

Страсна п’ятниця: що можна робити

Всі приготування до свята Великодня потрібно закінчити в Чистий четвер, щоб у Велику п’ятницю ніщо не відволікало від молитов і служб.

Читайте також: Що можна і не можна робити у найстрогіший день Великого посту – Страсну п’ятницю

Господиням дозволялося тільки пекти паски та садити капусту.

У Страсну п’ятницю можна і навіть потрібно пекти паски. Кажуть, паска, спечена сьогодні, ніколи не зіпсується і не покриється цвіллю. Паска, спечена у Страсний тиждень, може зцiлити від будь-якої хвopoби, уберегти від негоди і пoжежі.

Щоб отримати сильний оберіг, треба освятити перстень в цей день.

У народі вірять, що петрушка, посіяна у Велику п’ятницю, дасть багатий урожай, на відміну від інших рослин, які не можна висаджувати в Страсну п’ятницю.

Прикмети Страсної (Великої) п’ятниці

Буханець хліба, спечений у Страсну п’ятницю, зцiлює від усіх хвopoб і ніколи не запліснявіє.

Якщо ви витерпите спрагу в Страсну п’ятницю, то ніяке пиття не принесе вам шкоди цілий рік.

Якщо в цей день похмуро, то хліб буде з бур’яном. Якщо під Страсну п’ятницю небо зоряне, то пшениця буде зернистою.

Каблучки, освячені в Страсну п’ятницю, захищають того, хто їх носить, від усіх хвopoб.

Пасхальна здоба, збережена від однієї Страсної п’ятниці до наступної, попереджає кoклюш.

Прикмета свідчить, якщо відлучити дитину від гpудей в Страсну п’ятницю, то дитина буде сильною, здоровою і буде жити щасливо.

У Велику п’ятницю також прийнято визначати чи є в будинку наговорені речі. З церкви приносять недогорівшу свічку, яка була в руках під час служби, запалюють її і йдуть по кімнатах. Де вона затріщить, знаходиться причинна річ.

Крім того, в будинок після п’ятничної служби прийнято приносити 12 палаючих свічок, з якими стояли в церкві. Свічки потрібно поставити в будинку і дати їм догоріти до кінця – це принесе в дім щастя і достаток на наступні дванадцять місяців.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook

You cannot copy content of this page