fbpx

Із середньою зарплатою у €2147 на місяць: українка розповіла, скільки витрачає на комунальні у Франції

Із середньою зарплатою у €2147 на місяць у Парижі близько €166 йде на оплату комунальних послуг і обслуговування будинку у зимові місяці.

Про це у своєму блогу на сайті ТСН пише українка Марія Єщенко, яка мешкає у Франції.

“Опалювальний сезон почався 15 жовтня, але будинок, в якому я знімаю квартиру, належить до так званого змішаного типу. На практиці це означає, що з 15 жовтня до 15 квітня у будинку вмикають центральне опалення — у моєму випадку газовий бойлер, який гріє поверхи і вестибюль. Кожна квартира оснащена електричними радіаторами, які можна не вмикати взагалі, або вмикати і самостійно регулювати температуру. Тобто платити доводиться двічі — обраному постачальнику за обігрів помешкання і окремо за опалювання будівлі”, – розповідає Марія Єщенко.

Перед тим, як увімкнути додатковий обігрівач взимку, французи завжди думають двічі.

“Я добре запам’ятала першу зиму у Парижі, коли нагріла квартиру до свого “українського стандарту”, запрограмувавши усі обігрівачі на +25. А ще краще я запам’ятала рахунок за електроенергію, який прийшов мені за той “теплий” місяць — 70 євро (втричі більше, ніж я плачу зазвичай). Після цього взимку я радіатори вмикаю лише на мінімум”.

Читайте також: Українка про заміжжя та життя у США: типова американська сім’я гарує з ранку до ночі, має 12 оплачуваних вихідних на рік і не знає, куди їх всунути

У Франції дуже поширені так звані екосубсидії. Якщо власник квартири або будинку вирішує встановити сонячні батареї, піч на дерев’яних гранулах або навіть просто покращити теплоізоляцію, має право претендувати на допомогу держави у вигляді субсидії або зменшення податків залежно від масштабів ремонтних робіт, житлової площі тощо.

“Гаряча вода у Франції — це взагалі, здається, святе. Централізованого постачання гарячої води у країні немає як явища. У великих містах найпопулярніша система нагріву — колективні бойлери на будівлю або поверх. У моєму випадку знову ж таки — електричні. В квартирах є індивідуальний лічильник, тож такого, щоб спожиту будинком електрику ділили за схемою “все на всіх”, немає. Кожен сплачує лише за те, що спожив саме він”.

You cannot copy content of this page