fbpx

Кажуть, що пір’їнка може зламати найміцнішу річ, а побутова сварка може на роки роз’єднати найдорожчих людей. Так сталося й у нас і я довгі роки не розуміла, чому донька ні телефонує, ні пише, ні приїжджає. Я ж вкладала у неї душу, серце і мрії

Вона у нас була єдиною дитиною, ледве я її вимолила в Бога. Вже й надію була втратила. Тому для доньки все було найкраще: годували по кілька свиней, щоб продати на м’ясо, продавали зерно, городину, яйця, сметану, молоко. Все задля донечки.

Ми сільські жителі з чоловіком, ніколи не бачили кращого за свій куточок і його облаштовували так, щоб і дитина наша була поруч з нами, жила тут з чоловіком та діточками.

Першими мали повноцінну ванну, як пишалися, коли донька поступила! Які сумки ми їй передавали, скільки ми вклали в неї своєї праці.

Надіялися, що поверне нам сторицею, а я надіялася, що вона буде щаслива, з нами щаслива.

Але донька не планувала вертатися в село:

– Що ви мені дали? Та ви на себе подивіться, подивіться, як ви живете, наче з минулого століття! Я не буду в стайні жити як ви!

Гіркими її були слова і ми з чоловіком не розуміли, чому вона це каже, у неї було все, що ми могли дозволити. Хай не новий у нас ремонт, але ж усе є, хай одяг у нас не новий, зате зручний.

– Якщо ти не плануєш вертатися, – сказав чоловік, – То й уже не вертайся.

– І не планую!

Ми приїхали без доньки в нашу велику хату і відтоді Макар захворів. Щось у ньому надломилося. А я не могла його розрадити, бо тільки те й робила, що думала, коли ж я доньку не догледіла, за яку безсонну ніч мені така заплата, за мою любов.

Я ще вірила, що вона вернеться через тиждень, місяць, рік, але її не було.

Соромно було в когось випитувати чи не бачили нашу доньку, хоч не раз, їдучи в місто, я оглядалася навколо чи не побачу її.

Макар взагалі про неї не згадував, наче у нас її ніколи не було. А я не знала з якого боку почати її шукати. Та й чи хоче вона знайтися?

Ми з чоловіком загубилися і стояли там, де й були, щоб донька нас знайшла, як захоче.

Роки просто летіли і Макарові сказали, що йому залишилося мало. Я написала в газету оголошення, що мама й тато шукають доньку. Що татові дуже мало лишилося.

Її не було.

Я провела чоловіка в останню путь разом з сусідами і родичами. Ніхто не говорив про Аню, хоч всі розуміли, що вона мала б бути тут.

З того дня там де була любов до доньки поселилася порожнеча.

Ще для чогось я ходила по землі, але вже не мала ніякого бажання милуватися тими красотами, що мене оточували все життя. Без Макара мені нічого не хотілося.

– Ти ж ще молода жінка, – казала мені сусідка, – Що ти вже так скривилася?

– Все мене вже болить, Маруся, того й скривилася.

Пам’ятаю, як прибігла до мене Маруся така схвильована, що знайшли вони Аню в інтернеті і написали їй про тата, але вона ще не відповідає.

– Важко було її знайти, не написала, що вона з нашого села, а що міська пані і нікого з наших у неї нема в друзях.

І я почала чекати.

Вона приїхала з дітьми, стомлена життям і каяттям.

Плакала, що надто сильно обпеклася і не хотіла, щоб ми це знали. З однією дитиною ніхто не хотів брати її заміж, то вона зустрічалася з жонатим, який теж її кинув, як зрозумів, що вона при надії.

– Мамо, як я мріяла приїхати додому, до найкращого місця на землі!, – її плечі здригалися, як і мої.

У мене тепер є заради чого жити, тільки от не знаю чи зрозуміла донька свій урок?

Історія написана з реальних подій, імена та обставини змінені в інтересах головних героїв.

Фото Ярослава Романюка

Автор Ксеня Ропота

You cannot copy content of this page