fbpx

Кожна страва на Святвечір має свою унікальну історію і несе певну символіку. Тож. що саме символізують дванадцять страв, які обов’язково повинні бути на столі у Святвечір

Кожна страва на Святвечір має свою унікальну історію і несе певну символіку. Тож. що саме символізують дванадцять страв, які обов’язково повинні бути на столі у Святвечір?

Ця перша зірка, за біблійними переказами перша зоря на небі несе благу звістку про народження спасителя – Ісуса Христа. Тільки з появою першої зірки можна сідати за святковий стіл. Не варто запізнюватись, або сідати раніше.

Найчастіше господині готують такі страви: пшенична кутя, узвар, борщ, варений горох (квасоля), капуста, риба, вареники, картопля, гриби, грибна юшка, голубці, пампушки.

Хоча у кожному регіоні є свої особливості, але скрізь обов’язково присутня кутя.

Кутя – найголовніша страва, з неї починають трапезу. Кутя символізує єднання з богом і світом тих, хто вже не з нами (схожу страву часто готують на поминки). Кутю залишають на ніч для душ тих хто вже за межею.

Горох – символ божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду, символ єдності роду.

Капуста є символом простоти й водночас міцності, єдності навколо однієї твердої основи – бога.

Борщ – символ торжества добра. Готується він із різних простих рослин, які дарує земля. Різдвяний борщ заквашується попередньо приготовленим квасом з буряка, тому має темно-червоний колір.

Голубці – сама назва цієї страви вказує на її символічність. Адже голуб – символ божої любові, святого духа, символ краси і сили, отриманої від творця.

Риба – у ранньому християнстві була прийнята як символ Христа багатьма отцями церкви. Знак риби був першою монограмою Христа. Саме брати-рибалки стали першими учнями Ісуса.

Вареники – символізують достаток.

Гриби – дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (ніжка).

Узвар – представляє життя, яке бог надає кожній людині. В його основі вода, що є символом очищення тіла і душі.

Пампушки – святі на небі, які повірили в Ісуса і отримали вічне життя. Їх мільйони, і кожна людина, зокрема християнин, покликаний до того солодкого, повноцінного, вічного життя.

Передрук без гіперпосилання на intermarium.news – заборонено.

Головна картинка – ілюстративна.

You cannot copy content of this page