fbpx

Лебедина вірність діючої королеви. Маловідома історія кохання Єлизавети

Королева покохає того, кого скажуть, а не того, кого хоче. Цю аксіому спростувала Єлизавета Друга, проживши в щасливому шлюбі зі своїм чоловіком  70 років. Цей шлюб є зразком сімейних відносин, подружної відданості і жіночої мудрості. Джерело

Принцеса Лілібет, як називали її в колі сім’ї, завжди мала наполегливий  характер. Вона шалено любила коней і була прекрасною наїзницею. Часто дівчинка заявляла, що вийде заміж тільки за фермера-коняра, бо не уявляла свого життя без улюблених тварин. Але пізніше вона зробила інший вибір, закохавшись в курсанта-моряка, що на погляд королівського сімейства було не набагато краще, ніж фермер.

Вони познайомилися на сімейному прийомі. Мало хто знає, що Філіп є четвероюродним братом Єлизавети. Лілібет тоді було 13 років, а Філіпу – 18. Високий і стрункий блондин, кадет Королівського військово-морського коледжу підкорив серце принцеси з першого погляду. І, як виявилося, на все життя. Філіп, принц Грецький і Датський, народився на острові Корфу в королівській родині, яка втратила владу.

Його дід був убuтий в 1913 році, дядько – скинутий із престолу, а батько після втрати всіх регалій з ганьбою втік з Греції зі своєю сім’єю. Пізніше батьки Філіпа розлучилися. Принц Андрій перебрався в Монте-Карло, де продовжував промотувати залишки сімейного стану, а його колишня дружина з дітьми влаштувалася в Парижі, де незабаром втратuла рoзум через всі негаразди. Після цієї сумної події Філіпа забрав до себе батько, віддав хлопчика в закриту школу і практично забув про нього.

Читайте також: СІЧЕНЬ 2019: В ЯКІ ДНІ, І ЯК КРАЩЕ ПОПРОСИТИ СВОГО ЯНГОЛА ПРО ДОПОМОГУ

Через кілька років Філіп самостійно дістався до Англії, де його прийняли родичі. Єдине, що він отримав у спадок від батька, був перстень з печаткою. Звичайно, про таку пару батьки Єлизавети для своєї дочки не думали. Але ні про кого іншого дівчина навіть чути не хотіла. У перші роки війни принцеса Єлизавета і принц Філіп, який служив у флоті, не бачилися, проте, листування не припинялася.

Фотографія коханої людини надійно влаштувалася на столику біля ліжка майбутньої королеви. Її батьки не втрачали надії на те, що більш гідний претендент складе партію їх дочки, але дівчина була непохитна. Незабаром батьки Єлизавети почали розуміти, що їх дочка відчуває по-справжньому глибоке почуття  і незадовго до весілля король Георг VI присвоїв майбутньому зятю титул герцога Единбурзького.

Через десять років Єлизавета, тоді вже королева, посвятить чоловіка в принци. Історики англійської королівської сім’ї подейкують, що Єлизавета сама зробила пропозицію Філіпу, як колись її прабабуся, королева Вікторія. Немає на світі фортець, які не може завоювати справжня жінка! В результаті 20 листопада 1947 Філіп, відмовившись від своїх грецьких і датських титулів, перейшовши з православ’я в англіканство, прийнявши британське підданство і взявши прізвище діда по материнській лінії Маунтбаттен, одружився на принцесі Єлизаветі.

Одруження, як і годиться за традицією, відбулося у Вестмінстерському абатстві. За королівським мірками це було скромне торжество. Якщо з боку нареченої був присутній весь королівський двір, то з боку нареченого – тільки мати, яка вже давно перебувала в стані прострації. Незважаючи на цей сумний факт, весілля було яскравим і дуже красивим.
Незабаром у них народилися діти – Чарльз і Анна. Але в лютому 1952 року , коли Король Англії і батько Єлизавети Георг VI помeр від тромбу в сeрці, Філіп став першим, хто, схиливши коліно, приніс клятву вірності Єлизаветі II як королеві: «Я, Філіп, герцог Единбурзький, стаю вашим довічним васалом і покірним слугою; обіцяю служити вам вірою і правдою і помeрти за вас, щоб не трапилося. Хай допоможе мені Бог! ».

Філіп стримав слово і стати для своєї дружини надійною опорою і найкращим порадником у важкі хвилини. Але він перетворився в тінь своєї королеви … У лютому 1960 на світ з’явився другий син королівського подружжя – Ендрю Маунтбаттен-Віндзор. Єлизавета в знак своєї відданості чоловікові назвала хлопчика на честь батька Філіпа Андрія. Філіп після такого повороту подій позбувся комплексу “тіні” і почав займатися благодійністю.

Центром його уваги були питання освіти, молоді і спорту. У суспільному житті Філіп завжди залишався на крок позаду своєї дружини, але в родині він все-таки домігся права першого голосу. Іноді, як і багатьом жінкам, королеві буває приємно відчути себе слабкою і беззахисною, і чоловік дає їй цю можливість.

До 90-річчя королеви був знятий чудовий фільм про монарше подружжя. Єлизавета і Філіп вважають сім’ю життєвим пріоритетом. За словами дітей і онуків, секрет сімейного щастя королеви криється в важливому рішенні, яке вона прийняла в свій час: якщо вона, як монарх, очолює країну, то сім’ю буде беззастережно очолювати Філіп. У всіх важливих сімейних звершеннях вирішальне слово саме за герцогом Единбурзьким.

З цього приводу внучка Єлизавети Другої і принца Філіпа принцеса Йоркська Ежені сказала: “Дідусь – неймовірний. Він сильний і надійний. Він був і залишається скелею для всіх нас.”

Сьогодні королева багато часу проводить в своєму маєтку, займаючись дресируванням коней і собак. Вечорами вона гуляє під руку з коханим чоловіком, і не любить, коли порушують їх з Філіпом усамітнення. Час розставляє все на свої місця, і тоді розумієш, що нагорода життя – зовсім не в короні, а в тихому жіночому щасті бути коханою.

You cannot copy content of this page