fbpx

– Мамо, тату, – просив нас син, – Все можна залагодити! Та родина не багата і вони хочуть грошей. Якщо ви продасте свою квартиру, то грошей вистачить на все! Інакше мені прийдеться сидіти!

Толик для нас був дуже бажаною, але пізньою дитиною. На той момент ми вже мали гарну роботу, хорошу зарплату, квартиру, машину, будинок в селі.

Я дуже хотіла дитину, бо ж чоловік все одно хоче мати продовження свого роду, зі мною це буде чи без мене. Де я тільки не ходила, що не пробувала, але всі розводили руками: ви обоє здорові, а чого дітей нема – загадка.

В тридцять сім років я зрозуміла, що при надії і одразу ж покинула роботу аби не мати жодних негативних впливів.

Толик з’явився на світ вчасно і став сенсом нашого з Миколою життя.

Зараз я багато над тим думаю – коли ми звернули не туди? Мені здавалося, що дитина росте в любові і має сама навчитися любити.

Ми з чоловіком направду жили добре, жодних скандалів чи навіть серйозних сварок у нас не було. Але син ріс одразу дуже вимогливим, ревнивим та чомусь не просто вимагав уваги, а, коли її не було, то міг не лише плакати.

Знаєте, це мило в дворічній дитині, але, коли твоя шестирічна дитина кидається на тебе, бо ти не купила в магазині те, що вона хотіла. Я не розуміла, що ж не так?

Так, ми його любили і багато чого купували та дозволяли, але в міру, бо ми хоч і заможно жили, але все ж не олігархи.

В вісімнадцять років Толик захотів машину і ми погодилися, що так і буде, якщо він здасть на права і поступить в університет, адже він мав добрі знання і ми мріяли, що матиме й добру професію.

Хоч ми й купили йому машину не нову, але син наче був радий. Йшов час, а він і вчився так собі, ледве сесії закривав з нашою допомогою, з компаніями всякими водився та дівчатами.

Наче й молоде безтурботне життя, але ж на це все він вимагав гроші у нас.

– Я молодий. А ви вже старі! Дайте мені гроші!

– То піди і зароби, – казала я синові, – Ми старі і нам треба якось старість собі забезпечити, а ти повен сил, то й заробляй.

– Що?! Ви мене не любите?, – і тут знову починалося все те, що в дитинстві, легше було дати останнє.

І ми давали. Потім обоє сиділи і плакали, що стали заручниками власної любові, власного неймовірного бажання мати дитину.

Чого ж так? Чому син не має ні краплі теплоти до нас? І що нас чекає в старості?

Далі стався той випадок, за який нам соромно, але ми певні, що вчинили б так само, як і тоді.

Син потрапив в автопригоду, винуватцем був він і та подія забрала життя людини.

Тоді чи не вперше я побачила, що син має якісь інші почуття, ніж пихата самозакоханість та зневага до усього на світі.

– Мамо, тату, – просив нас він, – Все можна залагодити! Та родина не багата і вони хочуть грошей. Якщо ви продасте свою квартиру, то грошей вистачить на все! Інакше мені прийдеться сидіти! Ви ж розумієте, що після такого мене ніхто на роботу не візьме і моє життя буде зруйноване?!

Це було дуже важко зробити, усвідомити, що син таке зробив і ми могли його врятувати та викупити.

Читайте також: Я час від часу заходжу до чоловіка в магазин і часто відчувала, що щось не те. Чи то Ліда на мене дуже довго дивилася, чи надто вже масно мені усміхалася. Але раз я прийшла на обід, щоб Максима заодно й по власних справах в місто забрати, як чую розмову

– Що буде далі, – спитали ми один одного, – Що далі він зробить аби ми його відкупили? Вчитися він не хоче, не шкодує за вчинок, а шкодує, що отримає покарання.

І ми вирішили нічого не робити. Раз натворив – хай сидить, може, там його розуміння життя якось зміниться, бо інакше я не знаю, як він буде жити далі і ми поруч з ним.

Син з нами не говорить, хоч передачі і забирає.

Кожного дня нас гризуть сумніви: чи правильно ми зробили? Чи не погіршили ми ще більше прірву між нами й дитиною. А найбільше питання – чому так сталося з нами? Чим ми так прогнівили Бога, що життя наше пішло таким чином?

Фото Ярослава Романюка.

Автор Ксеня Ропота.

You cannot copy content of this page