fbpx

Нова афера процвітає в Україні: крадуть соцмережі, телефонні номери та рахунки

На ваш номер за декілька днів надходять десятки дзвінків із різних номерів. Нібито звертаються за неіснуючим оголошенням або просто “помиляються”. Комусь ви передзвонюєте, якісь дзвінки залишаються без відповіді. А через декілька годин ваша сім-картка заблокована, аккаунти в соціальних мережах зламані, а з банківського рахунку зникли всі гроші, розповідає Обозреватель.

Про нову схему шахрайства розповіли в прес-службі поліції. Зловмисники телефонують оператору, називають номер телефону “жертви” і кажуть, що втратили телефон із карткою. Називають співробітнику компанії останні контакти. Після цього ваш номер опиняється “у руках” злочинців. За його допомогою можуть зламати пошту, аккаунти в соціальних мережах і навіть банківський рахунок.

OBOZREVATEL розібрався, як крадуть номери українців і чим це загрожує.

Читайте також:
Чому на 1+1 перед Новим роком замість президента показали Зеленського – офіційне пояснення

Продаю номери. Дешево

Зателефонувавши в службу таксі, залишивши свій номер телефону у відкритій формі на будь-якому із сайтів, ви ризикуєте потрапити у бази даних шахраїв. Згодом ці списки продають по 2-20 коп. за номер. Бази продаються в інтернеті. Телефони “Нової пошти”, великих банків, служби таксі – всі вони потрапляють на “відкритий ринок”. Офіційно кожна зі згаданих компаній декларує: номери зберігають, як зіницю ока, а інформація захищена. Насправді ж уся інформація продається.

Покупців таких баз умовно можна поділити на дві групи. Перша – маркетологи. Вони займаються СМС-розсилками. У таких СМС найчастіше інформують про акції, розіграші, спеціальні пропозиції. Якщо магазин, який проводить розіграш, розташований у Києві, за 5 коп. можна купити тисячі номерів жителів столиці.

Друга група – ті, хто використовує інформацію для більшої наживи. Шахраї, які телефонують вам із інформацією про “блокування рахунку”, або переконують, що ваш родич порушив закон і потрібно заплатити хабар, також найчастіше черпають інформацію із відкритих джерел. Один із способів шахрайства детальніше розглянемо в цьому матеріалі.

Завдання шахрая, який купив ваш номер телефону – домогтися вашого дзвінка. Якщо співробітник мобільного оператора, перед відновленням номера телефону, запитає, куди ви телефонували, шахрай із легкістю зможе назвати його. Але тільки за умови, що ви “клюнули” на вудку і передзвонили.

OBOZREVATEL задля експерименту спробував відновити випадковий номер телефону Vodafone. Оператор поставила нам три запитання: два номери, на які ви найчастіше дзвонили, сума останнього поповнення, сума на рахунку. Пройти перевірку не вдалося. Правда, варто враховувати, що номери, з якими найчастіше спілкується клієнт втраченого номера, ми назвали практично випадково. Якщо шахрай телефонував вам із завидною регулярністю і приблизно назве суму на вашому рахунку, цілком можливо, що “відновити” номер телефону йому вдасться.

Читайте також:
На українців чекає нововведення: як тепер платитимуть за лікарняні та вихідні

Крім того, враховуючи, що в поліції заявляють про почастішання подібних випадків, це більш ніж імовірно. Мешканка Дніпра Юлія Устименко розповідає: після того, як вона залишала свій номер телефону в оголошеннях на сайті OLX, їй почали приходити СМС із підозрілим вмістом, проте дівчина на них не відповідала.

“Я помітила, якщо довго не продавати, а потім розмістити свій номер, приходить СМС: “Ви виграли – передзвоніть”, або “Ваш номер може бути заблокований – передзвоніть”. Я не знаю, з якою метою, ніколи не передзвонювала. Можливо, що найлегше просто скопіювати номер телефону з OLX і продати комусь за ці 5-20 коп.”, – розповіла OBOZREVATEL дівчина.

До речі, якщо перейти на контракт, то відновити картку шахраям буде не так легко. Знадобляться дані паспорта. Також якщо ви вже відновлювали свою карту, в відділенні залишаються ваші дані, які не зможуть підтвердити шахраї.

Як не потрапити на гачок

Експерт у сфері кібербезпеки Максі Очкун радить: щоб не попастися на гачок шахраїв, необхідно завести окремий “фінансовий номер”. До нього варто прикріпити банківську карту і акаунти в найважливіших соціальних мережах. Наприклад, якщо ви активно розвиваєте свій Instagram, до “фінансового номеру” також можна прикріпити цей акаунт.

Водночас “звичайний” номер телефону можна залишати колегам, друзям і клієнтам. Якщо ж використовувати один номер, цілком можливо, що в якийсь момент вам зателефонують шахраї.

Читайте також:
Бюджет-2019: який курс долара чекає на українців

Як захистити себе від шахраїв:

Не передзвонювати, якщо вам телефонували з незнайомих номерів;

Завести окремий “фінансовий” номер для банку і важливих соціальних мереж;

Про підозрілі СМС одразу повідомляти своєму оператору для того, щоб ваш номер без вашого відома не “відновлювали”.

“Якщо послухати операторів, зараз номери так захищені, що взагалі нереально їх зламати. Але ми задля експерименту пробували із декількома колегами. Зламати номер простіше, ніж дістати пошту з поштової скриньки сусіда. Те, що точно можу стверджувати: складно зламати той номер телефону, який мало хто знає. Тому, якщо ви дійсно цінуєте його, то не роздавайте усім підряд свої персональні дані”, – радить Максим Очкун.

You cannot copy content of this page