fbpx

Особлива роль хрещеної матері у житті похресників

Обов’язки хрещеної матері і її роль в житті дитини.

Під час Хрещення велика роль і відповідальність відводиться хрещеній матері. Адже її обов’язки не обмежуються одним тільки Таїнством Хрещення і привітаннями хрещеника з мирськими і церковними святами – вони будуть тривати протягом усього життя.

Хресна повинна допомогти батькам підготуватися до Таїнства і святкування хрестин, тобто обов’язки хрещеної матері при хрещенні починаються ще задовго до виконання самого обряду.

Хрещеною мамою може бути тільки християнка, яка прийняла Святе Хрещення. Якщо майбутня хрещена мама ще не охрестилася, то спочатку хрестять її, а тільки потім немовля. Перед звершенням таїнства хрещена мама повинна:

За 2-3 дні до обряду покаятися в своїх земних гріхах і прийняти причастя. Безпосередньо в день хрещення заборонено приймати їжу. Хресна повинна обов’язково знати «Символ Віри» і «Отче Наш».

Хресна повинна подбати про подарунок для хрещеника і про інші речі, які необхідні для проведення обряду:

Біла сорочка для хрещення – вона може бути звичайною бавовняною або з ажурною вишивкою (на вибір хрещених батьків). Традиційно сорочку надягають на немовля відразу після здійснення обряду і воно повинно носити її протягом восьми днів, після чого її знімають і зберігають протягом всього життя.

Натільний хрестик. Його може придбати сама хрещена (або хресний) або обидва хрещених батьків разом. Неважливо який хрест (золотий, срібний або простий) – він повинен бути з poзп’яттям і дитина не повинна знімати його після проведення таїнства. Якщо хрестик придбаний не в церкві, його потрібно буде заздалегідь освятити.

Рушник – бажано великих розмірів, тому що в нього будуть загортати хрещеника після Хрещення. Його не можна прати після обряду і хрещеник повинен дбайливо зберігати його все життя.

Крім цих обов’язкових речей, хрещена мама повинна простежити, щоб батьки дитини взяли з собою:

Чепчик (або косинку), щоб голову дитині можна було прикрити. Дитячу ковдру, щоб зігріти дитину після купелі і вчасно сповити її. Невеликий пакетик, куди можна скласти, обстрижене під час Хрещення, пасмо волосся дитини (його теж можна зберігати разом з рушником і сорочкою).

Ну, і звичайно, не забудь про подарунок. Традиційними подарунками в день Хрещення є хрестик, невеличкий образок з ім’ям Ангела Хоронителя, срібна ложечка.

Обряд Хрещення. Обов’язки хрещеної матері при хрещенні Збираючись до церкви, подбайте про те, щоб ваш зовнішній вигляд відповідав традиціям і вимогам церкви:

  • Наявність натільного хрестика у хресної повинна бути обов’язковою;
  • Не можна на Хрещення одягати штани. Слід прийти у сукні або спідниці, яка б приховувало плечі і ноги нижче коліна.
  • На голові хрещеної матері обов’язково повинна бути хустка;
  • Не одягайте надто високі підбори – це буде в церкві виглядати непpистойно, та й стояти з дитиною на руках доведеться тривалий час.

Читайте також: Молитва за похресників

Якщо хрестять дівчинку, то тримати її на руках під час Хрещення – обов’язок хрещеної матері. Вона повинна прийняти дитину після занурення в купіль в рушник і одягнути дитину. При хрещенні хлопчика ці процедури повинен робити хрещений батько, але хрещена мати повинна завжди знаходиться поруч і допомагати йому під час обряду.

Добре, якщо у дитини буде досвід спілкування зі своєю хрещеною до Хрещення – це допоможе їй легше справитися зі стpесом під час обряду. Хрещеній матері потрібно бути готовою до того, щоб зуміти заспокоїти (можливо, покачати) малюка.

Обряд Хрещення зазвичай триває близько години, після чого за традицією всі запрошуються на святкове застілля. Обов’язок хрещеної матері допомогти заздалегідь організувати це свято, допомагати батькам у проведенні свята або взяти на себе турботи про малюка, поки батьки зайняті святковими приготуваннями.

Пам’ятайте, що з цього моменту, ви повинні всі турботи і клопоти про хрещеника ділити разом з батьками і допомагати їм у всьому.

Обов’язки хресної після Хрещення. Хрещена мати поручається за свого хрещеника перед Господом і несе відповідальність за його духовне і християнське виховання:

  • Приймає участь в житті і в процесі виховання малюка нарівні з біологічними батьками;
  • Молиться за хрещеника і піклується про нього;
  • Відвідує разом з хрещеником церкву, якщо батьки не мають такої можливості;
  • В дні релігійних свят, у день Ангела та інші святкові дні пам’ятає і дотримується свого обов’язку перед похресником;
  • Уважно і серйозно ставиться до проблем у житті хрещеника і підтримує його на складних етапах;
  • Сприяє та бере участь у духовному зростанні дитини;
  • Служить прикладом побожного життя для хрещеника;
  • Бере на себе турботу про дитину в разі, якщо з біологічними батьками щось трапляється.

Обов’язки хрещеної матері тривають протягом усього її життя і потрібно намагатися виконувати їх з чистою совістю, так як за свого хрещеника вона відповідає перед Богом.

Головне фото ілюстративне, взяте з відкритих джерел

03/17/2019

You cannot copy content of this page