fbpx

Пам’ятка виборця: які документи брати з собою, як голосувати і що робити, коли зіпсував бюлетень

Вже завтра відбудеться перший тур виборів президента України. Які документи потрібно мати з собою, як поводитись у разі порушень та що робити, якщо випадково зіпсував бюлетень. Про це розповідає Канал 24.

Відповідно до постанови Верховної Ради України від 26 листопада 2018 року чергові вибори Президента України призначили на неділю, 31 березня 2019 року. Голосування повинне пройти з 8 ранку до 20 вечора без перерви.

Хто має право голосувати

Згідно зі статтею Конситуції про вибори, право голосу мають усі громадяни України, яким уже виповнилось 18 років. Цього права позбавлені лише ті, кого суд визнав недієздатними.

Як знайти себе у списках виборців

Виборець може особисто звернутися з письмовим запитом до органу ведення Реєстру за своєю виборчою адресою, яка вказана у запрошенні, щодо змісту його персональних даних у Реєстрі. Для цього потрібно надати паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України.

Також це можна зробити в режимі онлайн, потрібно зареєструватися у сервісі “Особистий кабінет виборця”, зробити запит до Державного реєстру виборців. Орієнтовно за добу вам надішлють ті дані, які вас цікавлять.

Які документи потрібні на дільниці

Для отримання виборчого бюлетеня для голосування в день виборів Президента України члену дільничної виборчої комісії надається один із зазначених документів, що підтверджує особу та громадянство України.

На звичайній виборчій дільниці вам потрібен один із зазначених нижче документів:

  • паспорт громадянина України;
  • тимчасове посвідчення громадянина України (для тих осіб, що нещодавно отримали громадянство);
  • вiйськовий квиток (лише для вiйськових строкової служби).

На закордонній виборчій дільниці, а також на спеціальній виборчій дільниці:

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
  • дипломатичний паспорт;
  • службовий паспорт.

На спеціальній виборчій дільниці – в’язниця або СIЗО:

  • картка (довідка) установи виконання покaрань або слідчого ізoлятора, що повинна містити: прізвище, ім’я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи (для осіб, які перебувають в установах виконання покaрань або слідчих ізоляторах).

Читайте також: ПОТЕНЦІЙНІ ПЕРШІ ЛЕДІ: ХТО З ДРУЖИН КАНДИДАТІВ НАЙСТИЛЬНІША

Якщо ви допустили помилку при заповненні бюлетеня

Якщо, заповнюючи бюлетень, ви припустилися помилки – зверніться до комісії. За вашою письмовою заявою вам повинні видати інший бюлетень, попередньо склавши відповідний акт. Інший виборчий бюлетень видається тільки в обмін на зіпсований і лише один раз.

You cannot copy content of this page