fbpx

Петунії будуть пишними, і цвістимуть до осені, якщо вчасно зробити ці прості дії

Продовження пишного цвітіння у петуній шляхом своєчасного видалення відцвілих квіток.

Петунії — широко поширені квіти, вирощувані по всьому світу. Ті, хто хоча б раз був на пляжному відпочинку в Туреччині чи Єгипті, напевно, звертали увагу, як широко і повсюдно використовують ці квіти для декорування невеликих пішохідних доріжок, що ведуть від будівлі готелю до моря Джерело.

Читайте також: Обприскую цим засобом огірки і помідори раз на десять днів: ні фітoфтори ні іржавого листя

В кліматичній зоні середньої смуги все виглядає дещо скромніше, але теж вельми оригінально. Для вирощування петуній у нас використовують горщики, кашпо і балконні ящики, як правило, виставляються на відкриті помітні місця. На дачі або в приватному будинку — це може бути прикраса підвіконня (водовідливу) з боку вулиці.

При цьому хочеться, щоб яскраве цвітіння не переривалося, а за фактом виходить, що рослина барвисто відцвіте тиждень, а то і менше, а потім починається тяганина — пару бутонів на підході, ні про який каскад і мови немає.

Багато новачків відразу починають шукати причину в маленькому обсязі посадкової ємності, в недостатній кількості добрив, порушенні поливів і т. д. А насправді часто досить просто вчасно видаляти відцвілі квітки.

Річ у тому, що дозрівання насіння — енергозатратний процес, який, по суті, і є основною метою для рослини. Яскраві квітки потрібні їй тільки тимчасово, для залучення обпилювачів. Коли ця функція виконана, основна частина ресурсів перекладається на визрівання насіння.

Додатково стимулювати цвітіння допоможе своєчасна компенсація витрачених ресурсів шляхом внесення водорозчинних калійно-фосфорних добрив. Дуже добре працює на практиці монофосфат калію. А ось від азотних підживлень, особливо від настоїв коров’яку і курячого посліду, петунії будуть нарощувати листя і «жирувати» на шкоду цвітінню.

Можливі 3 варіанти видалення квіток:

  • тільки зів’ялі квітки (щоб візуальна картинка була гарною);
  • квітка і верх квітконіжки (щоб не утворювалися насіння);
  • квітка з усією квітконіжкою повністю (кардинальне рішення).

Для підтримки пишноти цвітіння слід вибирати з 2 і 3 варіантів. Таким чином, ми не даємо рослині виконати основну функцію — залишити потомство, а значить, вона буде формувати все нові і нові квітки з метою досягнення першочергової мети.

Якщо Ви вирощуєте сорт, а не гібрид, і хочете запастися насінням, можете просто акуратно зняти зів’ялу квітку (1 варіант). Всього для цих цілей буде достатньо 2-3 визрілих коробочки. А вони на себе багато ресурсів не відвернуть (все інше слід своєчасно відрізати).

You cannot copy content of this page