fbpx

Погляньте на себе з боку: Ознаки токсичної мами

Мами дуже часто думають, що роблять своїй дитині тільки краще. Але при цьому вони можуть пригнічувати її, руйнувати її самооцінку і заганяти в рамки. Деякі з них навіть не підозрюють, як їх поведінка відбивається на їхнє чадо. Погляньте на себе з боку, щоб зрозуміти, чи не рушите ви “своїм вихованням” життя іншої людини. Джерело

Ознаки токсичної мами

1. Ви все критикуєте

Ви хочете, щоб ваша дитина була найкращою. Щоб зробити своє чадо таким, потрібно його ткнути носом в помилки і помилки? Ти лінива, малюнок вийшов дуже простим … Якщо не я, то хто скаже правду? Напевно ви хочете, щоб людина усвідомила свої помилки. Але постійна критика тільки знижує самооцінку.

2. Ви порушуєте особисті кордони

Кожен батько переживає за своє чадо, але іноді занадто. “Токсична мама” без стуку входить в кімнату, риється в речах, підслуховує розмови. Вона вирішує з ким вам зустрічатися і дружити. Наслідки такої поведінки можуть бути жaхлuвими.

3. Ви мало хвалите

Ви так боїтеся перехвалити дитину, що не робите цього. “А раптом подумає, що вона досконалість і перестане намагатися?” – думаєте про себе ви. Але це ви склали для себе в голові сценарій, який, швидше за все, ніколи не збудеться. Та не переставайте хвалити!

4. Ви думаєте, що все дитина робить вам на зло

Дитина робить вам все на зло: “наpoдилася – щоб псувати вам життя”, “гуляє до пізна – щоб ви переживали”, “погано вчиться – щоб нерви вам псувати”. А вам не спадало на думку, що причини можуть бути зовсім іншими?

5. Ви порівнюєте дитину

“Ось у Марусі дочка відмінниця!” – говорите ви своєму чаду, щоб поставити хороший приклад. Але дитина не прагне стати краще когось. Вона тільки зайвий раз переконується в тому, що він невдаха.

6. Ви намагаєтеся бути другом вашій дитині

Якщо ви хочете побудувати довірливі відносини з дитиною, не обов’язково бути їй “крутою подругою”. Вона повинна відчувати ваш авторитет. Дитина і “крута матуся” не повинні бути друзями, щоб не конкурувати.

Читайте також: ТИ – ЖІНКА, А ЗНАЧИТЬ ТИ ПОВИННА?

7. Ви маніпулюєте

Щоб чогось добитися від дитини, ви маніпулюєте нею. Ви плачете, викликаєте співчуття. Вас не цікавлять його почуття, плани, мрії. Вам важливо власне благополуччя.

Напевно ви хочете кращого для вашої дитини. Але іноді те, що ми робимо на благо, навпаки, шкодить. Помітили у себе подібні ознаки?

You cannot copy content of this page