fbpx

Прикмети на 1 березня: що не можна робити в перший день весни

1 березня відзначається народне свято Ярилів день. Також в народі його називають Ярило, Пров, Данило-новачок.

Це свято наші предки присвячували древньому слов’янському богу весни і родючості Ярилу, в честь якого і назване свято. Також за традицією в цей день люди проводжали зиму і зустрічали весну.

Данило-новачок – ще одна назва цього свята, яка використовується в ряді регіонів, з’явилася на честь першого дня весни.

Традиція святкувати 1 березня Ярилів день збереглася в багатьох регіонах до цього дня. Хоча зараз це свято частіше називають по-іншому – Перший день весни. Відзначають його, як і раніше, дуже шумно і весело, з народними гуляннями, піснями, танцями, проводять різні ігри, змагання, влаштовують ярмарки.

Люблять цей день ті, хто займається роботою в полі і сільським господарством, адже для них цей день фактично є останнім повноцінним вихідним перед початком нового сезону польових робіт.

Свято Ярилів день зародилося дуже давно, а тому не дивно, що за довгі роки свого існування вона сформувало масу народних прикмет, обрядів, повір’їв.

Наприклад, якщо напередодні свята вночі випаде сніг, то в селах і селах прийнято відправляти дітей розчищати сходинки ганку, стежки до криниці або річки. Згідно з повір’ям, такий обряд здатний подарувати дітям здоров’я і принести в дім щастя, спокій і гармонію.

Існує свій обряд для вaгітних жінок в Ярилів день 1 березня. Якщо ранок в цей день видався ясний, то майбутній матері потрібно обов’язково подивитися на Сонце, що і трохи погрітися в його ласкавих теплих променях. Вважається, що цей обряд допоможе жінці виносити і народити здорову дитину.

У давнину в цей день також особливий обряд проводили бабки-пoвитухи. Вони приносили в будинок трохи снігу, а коли він розтане, то цією водою мили обличчя і руки. Згідно з народним повір’ям, тала вода з весняного снігу надає їм чистоту і особливу силу.

Читайте також: На вихідних в Україні похолодає до -10

Вважалося гріхом працювати в цей день, виконувати будь-яку працю, займатися рукоділлям, сваритися і лаятися, лихословити і здійснювати гріховні вчинки.

Прикмети 1 березня

Якщо в цей день кинути в сніг гілку і вона при цьому просяде, то дуже скоро потеплішає і весна остаточно вступить у свої права.

Якщо ж в Ярилів день голосно ворони раскаркались, то скоро знову похолодає.

У народі донині побутує повір’я, що розтоплений сніг в цей день має цілющі властивості і чудодійну силу.

За матеріалами.

03/01/2019

You cannot copy content of this page